EPISCOPUL MARTIR ANTON DURCOVICI, PROCLAMAT FERICIT

by Cosmin Mihuta

Episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat Fericit, sâmbătă, în aplauzele celor peste 20.000 de pelerini prezenți pe stadionul ”Emil Alexandrescu” din Iași, la ceremonia de beatificare a acestuia.

Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, trimisul special al Papei Francisc, care a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, a citit, cu acest prilej, decretul de beatificare semnat de Papă, pe scena special amenajată fiind aduse relicvele episcopului.

”Împlinind cererile Fratelui Nostru, Petru Gherghel, episcop de Iași, ale multor altor Frați întru Episcopat, precum și ale multor credincioși, după ce a fost consultată Congregația pentru Cauzele Sfinților, Noi, cu autoritatea Noastră Apostolică, aprobăm ca Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Anton Durcovici, Episcop de Iași și martir, păstor neobosit, apostol al adorației euharistice și martor eroic al comuniunii cu Scaunul lui Petru, de acum înainte să fie numit cu titlul de Fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată în fiecare an în ziua a zecea a lunii decembrie, zi în care s-a născut pentru cer. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh Amin. Dată la Roma, la Sfântul Petru, în ziua a unsprezecea a lunii Mai, în anul 2014, al doilea al Pontificatului Nostru”, se menționează în Scrisoarea Apostolică semnată de Papa Francisc.
Procesul de beatificare și canonizare a episcopului romano-catolic Anton Durcovici (1888-1951), mort în închisoarea de la Sighetu Marmației, a început în 1997, iar martiriul său pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 31 octombrie 2013.

Sursa: http://www.agerpres.ro/social/2014/05/17/iasi-peste-20-000-de-pelerini-din-tara-si-strainatate-la-ceremonia-de-beatificare-a-episcopului-martir-durcovici-11-57-19

Facebook Comments