EMA are îndoieli privind necesitatea unei a patra doze de vaccin anti-COVID

by Florian Popa

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană şi-a exprimat marţi îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID-19, având în vedere că în prezent nu există date care să susțină această abordare, relatează digi24.ro.
„În timp ce utilizarea unei doze suplimentare poate face parte din planurile de urgență, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor al EMA, marți, într-o conferință de presă.
Oficialul EMA şi-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi de a duce la oboseală în rândul populaţiei.
Potrivit acestuia, sunt necesare mai multe date despre impactul noii variante asupra vaccinurilor şi o mai bună înţelegere a evoluţiei valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru Omicron.
„Este important să existe o bună discuție în jurul alegerii compoziției vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă și să încercăm să găsim o abordare care să fie adecvată pentru a preveni o variantă viitoare”, a spus el.
EMA a precizat că în prezent poartă discuții cu dezvoltatorii de vaccinuri în cazul în care va fi nevoie de un vaccin actualizat, dar a adăugat că orice astfel de schimbare va trebui să fie coordonată la nivel global.

Facebook Comments