ELIMINAREA RETENTIEI DE APA DIN ORGANISM CU AJUTORUL PLANTELOR MEDICINALE

by Cristian Dobre

Fiecare dintre noi s-a confruntat, la un moment dat, cu retenția de apă, o condiție medicală care se produce atunci când apa nu este eliminată din țesuturi.

Retenția de apă în organism poate fi determinată de consumul de alimente bogate în sare sau sărace în proteine, de lipsa activității fizice, de dereglări hormonale, de afecțiuni grave precum cancerele renal, hepatic, ovarian. De asemenea, există o serie de medicamente care împiedică eliminarea apei din organism, precum corticosteroizii, antiinflamatoarele nesteroidiene sau medicamentele de substituție hormonală.

Această problemă poate fi rezolvată eficient cu ajutorul remediilor naturale. Iată la ce plante poți apela atunci când te confrunți cu retenția de apă:

Pătrunjelul

Probabil că și tu îl folosești mai degrabă ca plantă aromatică, dar știi cât de benefic este sănătății? Are mult mai multă vitamina C decât citricele, așa că dacă îl vei consuma regulat, te vei bucura de beneficiile acesteia. Vitamina C reglează nivelul de colesterol, combate radicalii liberi și ajută la formarea anticorpilor. Pe lângă aceste calități conferite de vitamina C, pătrunjelul are și proprietăți diuretice. În acest scop, îți recomandăm să apelezi la infuzia de pătrunjel. Iată cum o prepari: adaugă două lingurițe de pătrunjel uscat într-un ceașcă de apă fierbinte și lasă la infuzat timp de 10 minute. Pentru combaterea retenției de apă, consumă zilnic trei cești de ceai de pătrunjel. Nu uita să adaugi pătrunjel în mâncărurile pe care le prepari.

Urzica

Pe lista plantelor cu proprietăți diuretice și astringente trebuie trecută și urzica. Infuzia de urzică ajută la eliminarea apei din organism și, în plus, curăță căile urinare, combate inflamația și ameliorează semnificativ durerile articulare.

Păpădia

Frunzele acestei plante medicinale sunt utilizate ca diuretic natural pentru combaterea retenției de apă și, pe lângă asta, sunt un aliat de nădejde împotriva hipertensiunii arteriale și în tratamentul afecțiunilor renale și hepatice. Păpădia ajută la eliminarea apei din țesuturi prin favorizarea creșterii debitului urinar.

Ceaiul verde

Ceaiul verde stimulează metabolismul și arderea grăsimilor și, grație cofeinei prezente în compoziția sa, acesta are un efect diuretic, ceea ce contribuie la eliminarea apei în exces prin mărirea cantității de urină eliminate.

Coada-șoricelului

Această plantă medicinală este un diuretic natural bogat în flavonoide, minerale și vitamine. Poate fi administrată sub formă de capsule, de tinctură și, evident, de infuzie. Totuși, coada-șoricelului trebuie evitată de persoanele care suferă de anxietate, insomnie sau hipertensiune arterială.

Sânzienele galbene

Această specie de sânziene au proprietăți diuretice și tonice. Grație proprietăților diuretice, sânzienele ajută și la eliminarea calculilor renali și la ameliorarea semnificativă a problemelor apărute la nivelul vezicii. În plus, tonifică ficatul și curăță sângele.

Recomandări privind administrarea plantelor care combat retenția de apă

Trebuie să știi că plantele diuretice pot provoca dezechilibre în corp, întrucât afectează nivelul de săruri și minerale necesare unei bune funcționări a organismului. De aceea, recomandarea  noastră este să nu-ți administrezi diuretice puternice și, cel mai important, să apelezi la medicul curant, care-ți va face cele mai potrivite recomandări.

Una dintre cele mai eficiente și simple rețete recomandate pentru eliminarea apei în exces este următoarea: amestecă 2 lingurițe de rădăcină de păpădie, o jumătate de linguriță de frunze de urzică, o jumătate de linguriță de tărâțe de ovăz, o jumătate de linguriță de fenicul și o jumătate de linguriță de mătase de porumb uscată. Toate acestea se lasă la infuzat timp de 20 de minute. Pentru combaterea retenției de apă din țesuturi trebuie să consumi zilnic câte două cești de ceai.

 

Sursa: avantaje.ro

Facebook Comments