Elevii ar putea avea liber pe 5 octombrie

by Dana B.

Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat, luni, în şedinţa Comisiei Tehnice Judeţene şi a Grupului tehnic de lucru, că prima problemă care ar trebui rezolvată pentru organizarea referendumului din 6 şi 7 octombrie este suspendarea cursurilor şcolare în ziua de vineri.

„Sunt foarte multe probleme care sunt destul de greu, aproape imposibil de rezolvat de vineri după amiază până sâmbătă dimineaţa. La toate alegerile anterioare, care aveau loc duminica, exista o zi întreagă liberă, sâmbăta, şi de vineri după-amiază exista timp suficient. În aceste condiţii însă, timpul este extrem de scurt, de vineri de la prânz, când se termină cursurile, pentru amenajarea secţiilor, pentru distribuirea materialelor, pentru distribuirea buletinelor de vot, pentru asigurarea pazei. Sperăm că această problemă se va pune la nivel naţional şi că în cursul zilei de vineri vor fi suspendate cursurile astfel încât de joi după amiază să putem începe activitatea”, a declarat Ioan Mihaiu, potrivit Agerpres.

Prefectul a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean să analizeze oportunitatea suspendării cursurilor în ziua de vineri, 5 octombrie, pentru a fi solicitată la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale. Inspectorul şcolar general, Alin Iuhas-Novac, a precizat că măsura ar fi cu atât mai binevenită cu cât în unele şcoli sunt organizate chiar şi câte cinci secţii de votare.

O altă problemă ridicată de prefect s-a referit la personalul restrâns din structurile militare pentru supravegherea secţiilor de votare.

„Pentru colegii de la Arme – Inspectoratul de Poliţie, Jandarmi, ISU – ştim că e o problemă de personal, mai ales că sunt două zile, dar aşa cum şi altădată v-aţi descurcat, cu personalul puţin pe care îl aveţi, sunt convins că vă veţi descurca şi acum. Şi personalul nostru de la Paşapoarte – Permise îl vom include pentru a asigura paza în secţiile de votare”, a spus prefectul.

Mihaiu a informat că în cursul zilei de luni, 24 septembrie, a fost trimisă la Bucureşti prima raportare privind pregătirea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie, cu stadiul pregătirilor, care sunt conform programului.

Reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, Diana Birău, a precizat că în judeţul Bihor vor fi organizate 650 de secţii de votare, existând un număr suficient de experţi electorali, 1.875, din care se vor desemna preşedinţii secţiilor de votare.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments