El Salvador vrea să construiască un oraș dedicat Bitcoin

by Florian Popa

El Salvador intenționează să construiască un oraș la baza unui vulcan, pe care îl va finanța cu Bitcoin, a anunțat președintele țării, citat de digi24.ro. Orașul va fi circular, de forma unei monede mari și va fi construit în regiunea sud-estică La Unión, a spus președintele Nayib Bukele. Amplasamentul va profita de energia geotermală a vulcanului Conchagua pentru a alimenta generarea de bitcoin, a adăugat el.
El Salvador este prima țară care a decis folosirea Bitcoin ca mijloc legal de plată. Măsura a dus la proteste pe scară largă din cauza temerilor că această criptomonedă va aduce instabilitate și inflație în această țară săracă din America Latină. Adresându-se unei mulțimi gălăgioase la un eveniment promoțional bitcoin în orașul de coastă Mizata, Bukele a declarat că noul oraș planificat va „include totul”.
„Zone rezidențiale, zone comerciale, servicii, muzee, divertisment, baruri, restaurante, aeroport, port, cale ferată – totul dedicat bitcoin”, a spus președintele, care a adăugat că în oraș nu se vor percepe impozite pe venit, ci doar taxa pe valoarea adăugată.
El a precizat că jumătate din veniturile obținute vor fi folosite pentru „a construi orașul”, în timp ce restul va fi folosit pentru a menține străzile „îngrijite și curate”.
Extragerea Bitcoin și a altor criptomonede se face cu ajutorul unor computere sofisticate care rezolvă probleme matematice complexe. Este un proces costisitor, dificil și consumă cantități mari de energie. Bukele nu a oferit date pentru construcția sau finalizarea orașului, dar a spus că a estimat că o mare parte din infrastructura publică va costa aproximativ 300.000 de Bitcoini.
Un Bitcoin se tranzacționează în prezent la puțin sub 60.000 de dolari. În septembrie, El Salvador a introdus moneda virtuală ca mijloc legal de plată, alături de dolarul american. La momentul respectiv, guvernul a lansat o nouă aplicație de portofel digital, oferind 30 de dolari în Bitcoin fiecărui cetățean. De asemenea, au fost instalate peste 200 de noi bancomate în întreaga țară.
Măsura a fost prezentată ca o modalitate de a stimula dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă, însă El Salvador a fost divizat de această decizie.

Facebook Comments