El Salvador dă în clocot: Descindere fără precedent a armatei în incinta parlamentului!

by Andreea Radu

Militari şi poliţişti puternic înarmaţi au ocupat pentru scurt timp duminică parlamentul statului El Salvador, un eveniment fără precedent ce ilustrează tensiunea extremă dintre deputaţi şi preşedintele Nayib Bukele, care i-a somat pe aceştia să aprobe, în termen de o săptămână, un împrumut pentru echiparea forţelor armate, relatează luni AFP, conform agerpres.ro

Executivul şi deputaţii se confruntă de mai multe zile pe tema unui împrumut de 190 milioane de dolari destinat echipării forţelor armate pentru a lupta împotriva bandelor salvadoriene ‘maras’..

Preşedintele Bukele, care ceruse Adunării să se reunească într-o şedinţă extraordinară în weekend pentru a aproba proiectul, a descins în incinta parlamentului, încercuită de militari echipaţi cu puşti şi veste antiglonţ, un fapt fără precedent de la sfârşitul războiului civil în 1992.

‘Dacă aceşti indivizi buni de nimic nu aprobă proiectul de control teritorial în această săptămână, le vom cere să se întrunească din nou duminica viitoare’, a afirmat preşedintele către susţinătorii săi, cu puţin înainte de a pătrunde în parlament şi a urca pentru scurt timp la tribună.

Nayib Bukele, instalat în funcţie în iunie 2019, guvernează cu o minoritate în parlament.

Ocuparea parlamentului de către militari a provocat îngrijorare în regiune şi dincolo de aceasta. ‘Desfăşurarea de poliţişti şi militari în Adunarea legislativă ne aduce aminte de epocile cele mai sumbre din istoria El Salvadorului’, a comentat organizaţia Amnesty International pe Twitter.

El Salvador, stat cu aproape 6,5 milioane de locuitori, este una din ţările cele mai periculoase din afara zonelor de conflict. În 2019, rata omorurilor a fost de 35,6 la 100.000 de locuitori, în cea mai mare parte legată de activitatea bandelor ‘maras’.

Facebook Comments