EFECTUL EMOŢIILOR ASUPRA ORGANISMULUI

by Cristian Dobre

Tristetea, furia, vinovatia, groaza sunt emotii firesti insa trairea lor excesiva iti otraveste lent, dar sigur corpul. Si asa apar bolile psihosomatice: afectiuni care au la origine probleme emotionale sau sunt intretinute de acestea. Ulcerul, diabetul, hemoroizii, hipertensiunea, psoriazisul sunt cateva dintre afectiunile psihosomatice. De fapt, orice boala fizica poate fi mentinuta si agravata de stres si emotii negative.

Emotiile puternice sunt cauze posibile de imbolnavire si fiecare pare sa tinteasca preferential un anumit organ. De exemplu, tristetea isi gaseste loc in plamani, in timp ce ingrijorarea (grijile de zi cu zi) afecteaza stomacul. Furia, sentimentele reprimate „lovesc” ficatul. Iar o bucurie excesiv de intensa afecteaza si slabeste inima.

Frica si groaza sunt emotii coplesitoare care iti afecteaza rinichii. In medicina traditionala chineza, energia rinichiului hraneste parul. Daca este secatuita brusc din cauza fricii, parul albeste. Astfel, devine posibil ca un om sa albeasca in doar cateva ore in urma trairii unei spaime bruste.

Cum te ajuta acupunctura
Emotiile negative, prea intense si traite timp indelungat, pot produce blocaje ale circulatiei energiei si sangelui. De-a lungul coloanei vertebrale, de-o parte si de cealalta, se afla cate doua siruri paralele de puncte corespunzatoare organelor situate la acelasi nivel. „Durerea la palparea acestor puncte indica suferinta fizica sau psihica a organului in cauza”, sustine dr. Razvan Ionescu, specialist in acupunctura.

De exemplu, durerea in punctele corespunzatoare plamanilor arata fie o suferinta fizica (astm, bronsita, cancer), fie una psihica (tristete, melancolie). Manevrele de deblocare (prin acupunctura, presopunctura, masaj) pot inlatura efectele, dar nu si cauzele. Pacientul se va simti eliberat, dar daca isi alimenteaza permanent un sentiment negativ puternic (ura, manie), tensiunea va reveni.

Suferinta psihica poate fi un raspuns la influenta mediului. „Cei care lucreaza cu publicul isi reprima sentimentele si traiesc stari de frustrare. Cei care utilizeaza mult calculatorul isi solicita in exces ochii (care sunt „hraniti” de catre ficat). Ficatul ajunge si el in suferinta si produce nervozitate. In astfel de cazuri, este mai usor de actionat si efectele sunt de mai lunga durata”, a precizat specialistul.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments