Efectul cărbunelui medicinal asupra dinților

by Cristian Dobre

Albirea dintilor este cel mai popular si accesibil tratament stomatologic cosmetic disponibil. Dorinta de a avea dinti albi este ata de mare, incat pe piata au aparut tot felul de produse si kituri pentru albirea dintilor acasa. Printre ingredientele folosite se gaseste si carbunele medicinal. Este insa el potrivit pentru asta? Stii la ce riscuri te expui?

Carbinele medicinal sau carbunele activat este utilizat de regula in tratarea intoxicatiilor acute sau a supradozajului medicamentos. Structura sa chimica speciala atrage ca un magnet toxinele, astfel ca organismul le poate elimina mai usor. Abilitatea sa de a atrage toxinele este motivul pentru care carbunele activat este folosit la albirea dintilor.
Adeptii sai cred ca prin spalarea dintilor cu el timp de cateva minute, bacteriile si toxinele care provoaca petele sunt indepartate si dintii se albesc. Intr-o anumita masura, acest lucru ar putea fi adevarat. Persoanele care isi periaza dintii cu carbune activat pot vedea de fapt ca se albesc. Dar cu ce cost?

Albirea dintilor: efectul carbunelui medicinal

Exista ingrijorari reale in randul medicilor stomatologi cu privire la efectul pe termen lung pe care abrazivitatea carbunelui il poate avea asupra sanatatii dintilor. Altfel spus albirea dintilor cu carbune medicinal nu este solutia recomandata de dentisti. Utilizarea pe termen lung poate eroda smaltul dintilor, stratul exterior protector. Astfel, dintii sunt mai susceptibili la decolorare, dar si riscul de a se strica este mai mare. Carbunele ar putea chiar sa patrunda in dentina interioara a dintilor. Iar asta cauzeaza patarea, nu albirea dintilor.

Desi ar putea exista beneficii ale carbunelui activat ca potentiala arma pentru albirea dintilor acasa, dentistii ne cer sa fim precauti. Cel mai bine este sa vorbesti cu un dentist despre optiunile tale de albire. Daca doresti sa-ti albesti dintii, dar nu iti permiti un tratament profesional, exista optiuni alternative. Sunt si accesibile, mai sigure si au si aprobarea dentistilor. Cel mai rau lucru pe care l-ai putea face este sa alegi ceva neprobat, care in final ar putea dauna dintilor, facand reparatia considerabil mai scumpa.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments