Efectele nebănuite ale insomniei

by Florian Popa

Insomnia afecteaza foarte multa lume, atat de multa incat companiile au inceput sa-si ridice semne de intrebare, constantand ca din ce in ce mai multi oameni nu dau randament scontat la locul de munca.

Ultimele date statistice facute publice de catre cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard, condusi de dr. Ronald Kessler, releva faptul ca insomnia afecteaza aproximativ un sfert dintre americani. Ba chiar au facut si un calcul potrivit caruia lipsa productivitatii acestora la locul de munca aduce pierderi de peste 50 de miliarde de dolari. „Aceasta problema este subestimata. Din pacate angajatii care sufera de insomnie nu-si iau cateva zile libere pentru a rezolva problema. Ci vin la serviciu unde lucreaza obositi. Oboseala se acumuleaza, iar productivitatea lor scade progresiv”, explica dr. Kessler.

O alta problema ridicata de coordonatorul studiului este faptul ca insomnia nu este considerata o boala pentru care sa-ti poti lua concediu medical, insa ii sfatuieste pe conducatorii companiilor sa aiba intelegere pentru oamenii care nu pot dormi.

Ei ar trebui sa se gandeasca ca ii costa mai mult daca un om vine obosit la serviciu decat daca acesta ar sta acasa sa se odihneasca.

In plus, dr. Kessler a remarcat si faptul ca, in general, oamenii refuza sa recunoasca problemele pe care le au cu somnul. Daca nu se odihnesc suficient ei risca sa le fie afectata serios starea de sanatate. (Sursa: healthnews.com)

 

Facebook Comments