Efectele neașteptate ale ieftinirii alimentelor: scumpiri la alte produse și rafturi goale

by Florian Popa

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede ieftinirea prețurilor la 14 alimente de bază. Premierul Marcel Ciolacu spune că reducerile de preț vor fi unele consistente şi că se vor resimți în buzunarele românilor. Peste o lună, alimentele de bază ar trebui să aibă preţuri mai mici, însă nimeni nu șie însă cu exactitate dacă actul normativ va avea efectul așteptat. Apar deja multe voci care spun că retailerii vor scumpi restul produselor sau că cumpărătorii vor ocoli producătorii români. Economiștii cred că unele produse de bază vor dispărea de pe rafturile magazinelor, scrie b1tv.ro.
Analiştii economici spun că lista cu alimente întocmită de Guvern e lipsită de logică. „Se limitează adaosul la carnea de pui şi porc. În schimb, la carnea de vită sau curcan nu există astfel de limitări. Limitarea adaosului la ouă este determinată de cantitatea de ouă aflată într un cofrag. Ridicol!”, crede Dan Schwartz, analist economic.
Doar pâinea albă va avea preţ redus. Pentru lapte, condiţia e să fie cu 1,5% grăsime, iar iaurtul să cântărească maximum 200 de grame. Practic, s-a ales plafonarea adaosului la unele dintre cele mai ieftine produse, spun retailerii.

Facebook Comments