Efectele fumatului asupra ochilor

by Cristian Dobre

Fumatul poate distruge ochii in multe feluri. Efectele adverse ale tigarilor asupra plamanilor si inimii sunt foarte bine cunoscute: cancer, boli cardiovasculare. Despre cum afecteaza fumatul ochii se vorbeste insa mai putin. Iata mai multe motive pentru a renunta la acest obicei nociv sanatatii.

Fumatul este poate cea mai importanta cauza de boala si deces ce poate fi prevenita. Dauneaza aproape oricarui organ, inclusiv ochilor, dar nu multa lume cunoaste efectele asupra vederii. De exemplu, fumatorii isi cresc semnificativ riscul de a dezvolta cataracta, comparativ cu nefumatorii. Cataracta este cauza principala a orbirii in lume. Studiile arata ca persoanele care fumeaza isi dubleaza riscul de a avea cataracta, iar riscul continua sa creasca cu cat fumeaza mai mult.

Fumatul poate distruge ochii: cum afecteaza retina

Degenerarea maculara legata de varsta (AMD) afecteaza centrul retinei, care este responsabil pentru vederea centrala necesara pentru sarcinile cotidiene, cum ar fi cititul si conducerea. Degenerarea maculara provoaca „pete oarbe” si adesea afecteaza sever vederea centrala. AMD este principala cauza a pierderii vederii permanente in randul persoanelor de peste 65 de ani. Studiile arata ca fumatorii pot avea un risc de trei ori mai mare de AMD. Exista si o veste buna. Renuntarea la fumat la orice varsta, chiar mai tarziu in viata, poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta AMD.

Fumatul, uveita si retinopatia diabetica

Uveita (inflamatia stratului mijlociu al ochiului sau uvea) este o boala grava a ochilor care poate duce la pierderea completa a vederii. Dauneaza structurile vitale ale ochiului, inclusiv irisul si retina si poate duce la complicatii precum cataracta, glaucom si detasare de retina. Dovezile arata ca fumatorii sunt mai predispusi decat nefumatorii sa aiba uveita, iar fumatul apare legat de dezvoltarea uveitei. Potrivit unui studiu, fumatul a fost asociat cu un risc de 2,2 ori mai mare de a avea afectiunea.

Retinopatia diabetica dauneaza vaselor de sange ale retinei si poate duce la pierderea vederii. Fumatul dubleaza riscul de a dezvolta diabet. Exista, de asemenea, o relatie de cauzalitate intre fumat si dezvoltarea si progresia retinopatiei diabetice, pe langa numeroase alte complicatii ale diabetului.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments