EFECTELE BUGETULUI FACUT LA PARTID: MAI MULTE PRIMARII DIN JUDET AU PRIMIT ZERO LEI DE LA CJA

by Sida Voicu

Şedinţă mare, ieri, la Consiliul judeţean Arad, unde pe ordinea de zi s-a aflat un punct extrem de important: bugetul judeţului Arad pe 2014. Buget despre care, în ultimele zile, reprezentanţii opoziţiei locale susţineau că a fost făcut la partid, de către Gheorghe Falcă, drept urmare, primăriile PSD, PNL şi PC au primit bani foarte puţini, unii chiar deloc.

Confirmarea faptului că Gheorghe Falcă s-a implicat personal în bugetul pe 2014 a fost prezenţa acestuia la şedinţa CJA, unde a supravegheat personal ca lucrurile să se desfăşoare conform planului. Ca să fie sigur de reuşită, înaintea şedinţei consiliului judeţean a convocat o mică şedinţă cu reprezentanţii PD-L, pentru ca lucrurile să meargă ca pe roate.

Consilierii judeţeni ai PSD au încercat să sensibilizeze puterea din CJA, printr-un memoriu. „Din păcate, proiectul de buget prezentat astăzi este în contradicţie flagrantă cu obligaţia consilierilor judeţeni faţă de arădeni. Este un proiect de buget construit exclusiv pe criterii politice. Dacă proiectul de buget trece în forma actuală, vom avea în judeţul Arad două categorii de cetăţeni: cei care au votat în vara anului 2012 cu USL, care sunt pedepsiţi şi nu primesc bani pe de o parte; cei care au votat cu majoritatea politică din Consiliul Judeţean – PDL sau UDMR – care primesc bani, pe de altă parte (…) Este sugestivă şi evoluţia în timp a unor localităţi care au avut înainte de 2012 administraţie PDL iar cetăţenii au decis ulterior să acorde încredere unei echipe PSD. Astfel, Lipova a primit din partea CJA 700 mii lei în 2012 şi doar 322 mii lei în 2013. Ghioroc a primit 615 mii lei în 2012 şi 160 mii lei în 2013. Săvârşin a primit 400 mii lei în 2012 şi doar 100 mii lei în 2013. Ce a determinat aceste scăderi de alocări? Până unde vom merge cu discriminarea politică?“, se arată în memoriu.

În ciuda acestui memoriu, dar şi a intervenţiilor consilierilor judeţeni, care au depus mai multe amendamente, în ciuda prezenţei primarilor, în cele din urmă bugetul a trecut aşa cum s-a propus de la partid, deşi unii consilieri PD-L au recunoscut, neoficial, că o astfel de împărţire pe criterii politice nu a mai fost făcută niciodată în istoria post-decembristă.

În urma votului de ieri, mai multe primării au primit zero lei de la Consiliul judeţean, cea mai importantă fiind primăria oraşului Chişineu Criş, dar şi Hălmăgel, Târnova şi Zărand. Sume foarte mici, de 100 de milioane de lei au primit mai multe primării USL, printre care Craiva (PNL) , Dieci (PSD), Fântânele (PSD), Ghioroc (PSD), Grăniceri (PNL), Igneşti (PNL), Săvârşit (PSD), Seleuş (PNL), Socodor (PNL), Moneasa (PSD) şi Şiştarovăţ (PSD).

Memoriul înaintat de consilierii judeţeni a fost transmis Guvernului şi Corpului de control al primului ministru.

 

Vezi document: Memoriu PSD

Vezi document: situatie sume repartizare CJA 2014

Facebook Comments