Ediție aniversară la Bata

by Dana B.

Povestea Taberei internaționale de caligrafie și ilustrație de carte de la Bata începe în 2008, cu ocazia participării Bibliotecii Județene « Alexandru D. Xenopol » din  Arad, alături de instituții similare din  Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Polonia, Slovacia, Spania și Ungaria,  la proiectul european « Animaliter » (carte cu personaje din lumea animalelor) în cadrul programului Cultura 2017-2013.

Contribuția bibliotecii arădene s-a materializat, printre altele, în organizarea, la Bata, a unei tabere de ilustrație de carte pentru tineri artiști sub 21 de ani și prin editarea unei cărți pentru copii, bilingvă și ilustrată,  intitulată « 8 povești europene ». A urmat, în perioada 2010-2012, un al doilea proiect european intitulat « Et lettera… » și  în care, aceiași parteneri  au lucrat în jurul temei caligrafiei iar aportul bibliotecii arădene a fost, printre altele, organizarea unui work-shop destinat tinerilor artiști axat, cum era și firesc având în vedere experiența câștigată, pe caligrafie. Și pentru că proiectul s-a dovedit nu numai util dar și căutat, Tabăra internațională de caligrafie și ilustrație de carte a continuat, cu finanțare integral arădeană și dincolo de încheierea  programului european Cultural 2007-2013. Așa se face că anul aceasta  Bata se poate mândri că a găzduit  zece ediții ale acestui proiect internațional.

Câteva din temele  atelierului de creație  ce au inspirat cei peste 60 de tineri artiști de-a lungul celor zece ani : A fost o dată la Bata, Încă o dată, la Bata, Întâlnirile de la Bata, Bata, buricul pământului, Visul unei nopți de vară la Bata, Copacul, Vânătoarea de vise, Poveștile copilăriei, Amintiri din copilărie și, ultima, Jocurile copilăriei. În cadrul fiecărei ediții, tinerii artiști din România și din străinătate, au realizat, pe lângă lucrări individuale (caligrafii și ilustrații după texte din literatura universală) legate de tema atelierului, și câte o operă colectivă ce a rămas în patrimoniul local.

Mai mult decât atât: dacă primele șapte ediții au lăsat, fiecare, în perimetrul pensiunii Bade Ioane, gazda noastră, câte o operă colectivă cu scopul declarat de a transforma locul într-un muzeu în aer liber, ultimele trei ediții, legate toate de tema copilăriei, s-au mutat în spațiul public și anume la Școala primară din comună. Și nu întâmplător: școala primară urma să fie complet renovată cu fonduri europene iar beneficiarii actuali și viitori meritau cu prisosință un cadru exterior pe măsura hainelor noi ale școlii.

N-aș încheia fără să amintesc numele  « actorilor » ediției  cu numărul 10 intitulată Jocurile copilăriei : Larisa Chindriș, studentă la Facultatea de arte și desing din cadrul Universității de Vest Timișoara, secția pictură,  Timea Hlosciuc, studentă la secția sculptură a aceleași facultăți, Rebecca Gruie, studentă la Facultatea de arte din Oradea, Adelina Morar, absolventă a Colegiului de arte « Sabin Drăgoi » din Arad,  Beatrice Master, studentă la Școala superioară de arte din Strasbourg, Franța, Alexandra Moț, elevă în clasa a XII-a a Colegiului Național de Arte « Sabin Drăgoi » din Arad.  Coordonarea artistică a aparținut, precum în anii anteriori,  lui Florin Florea, asistent la Universitatea  de arte și design din Cluj Napoca. Reportajul foto al taberei a fost realizat de dl.Alain Kauff din Strasbourg, prieten fidel al României și care, în mod benevol, și-a asumat acest rol încă de la prima ediție a Taberei Internaționale de caligrafie și ilustrație de carte de la Bata. Și nu în ultimul rând se cuvine să-l amintim pe Robert Batki, elev în clasa a XI-a la Colegiul național « Moise Nicoară » din Arad care a animat atelierul de teatru destinat copiilor din Bata  împreună cu care a realizat un spectacol cu tema « Jocurile copilăriei » prezentat  publicului din comună  în  încheierea taberei.

Corolarul ediției a 10 se va materializa, precum la edițiile precedente,  la Muzeul de artă din Arad printr-o expoziție al cărei vernisaj este programat pentru ziua de miercuri 19 septembrie  precum și, în lunile următoare,  prin editarea unui catalog  a cărui realizare este încredințată în continuare artistului vizual arădean Iosif Stroia.

Coordonator proiect: Florin Didilescu

 

Facebook Comments