ECLIPSA PARTIALA DE SOARE, UN SPECTACOL ASTRONOMIC RAR

by Paula Craciun
Please follow and like us:
O eclipsă parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul astrului, va putea fi observată şi din Bucureşti, vineri, între orele 10.48 şi 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos pentru oameni, care se desfăşoară în contextul echinocţiului de primăvară.
Eclipsa va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56, a declarat doctorul în astronomie Magda Stavinschi, cercetătoare la Institutul Astronomic al Academiei Române, conform Mediafax.
„Eclipsele de Soare, paradoxal, deşi se văd foarte rar din acelaşi loc de pe suprafaţa Pământului, sunt mai dese decât eclipsele de Lună, doar că eclipsele de Lună se văd în orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibilă din România, n.r.), sunt destul de dese, una este şi cea din data de 20 martie. Doar că din România ea se vede ca eclipsă parţială de Soare. Este adevărat că este foarte importantă, pentru că acoperirea discului solar este de peste 50%. Dar acum trebuie să ţinem seama că nu se va face întuneric ca la o eclipsă totală de Soare, temperatura nu va scădea foarte mult, dar totuşi se va comporta Soarele ca şi cum ar trece un nor compact în dreptul lui. O eclipsă de Soare are întotdeauna loc când Luna este la faza de Lună nouă. Spre deosebire de eclipsele totale de Lună, care au loc când Luna este la faza de Lună plină. După eclipsa din 20 martie urmează şi o eclipsă totală de Lună, pe 4 aprilie. Deci ele sunt în general în echipe, în grupuri, Soare cu Lună”, a explicat Magda Stavinschi.
Ea a atras atenţia că eclipsa parţială de Soare de vineri, din întâmplare, are loc în ziua echinocţiului de primăvară – 20 martie ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora României).
„În cazul eclipsei din 20 martie, care, din întâmplare, este şi ziua echinocţiului, primul contact, momentul când începe să fie acoperit discul soarelui, este la 10.48, iar eclipsa se termină la 13.04. Dar maxima, adică atunci când este acoperirea mai mare, are loc în jur de ora 11.56”, a explicat Magda Stavinschi.
Din Europa, eclipsa de Soare de vineri se vede ca parţială, însă în România eclipsa va avea „o acoperire destul de interesantă, de peste 50% din discul soarelui”. „Este suficient ca să ne ofere un spectacol foarte frumos”, mai spune Magda Stavinschi.
Ea precizează că, în partea de nord a Oceanului Atlantic, înspre Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totală. „Chiar pentru această eclipsă sunt tineri din România care au plecat în Scandinavia să vadă faza de totalitate, deci aşa numiţii vânători de eclipse se deplasează ca să observe de acolo unde poate fi văzută la faza de totalitate, nu de parţialitate, cum este la noi pe 20 martie”, a explicat Stavinschi.
„O eclipsă vizibilă din ţara noastră va avea loc la 1 iunie 2030, dar o eclipsă aproape totală de Soare vizibilă din Bucureşti va avea loc abia la 3 septembrie 2081”, a spus Magda Stavinschi, precizând că o altă eclipsă totală de Soare va avea loc în anul 2236.
„Deci eclipsa de Soare este un eveniment pentru România destul de rar. Nicio şansă să observăm din Bucureşti sau din România o eclipsă totală de Soare foarte curând”, a precizat cercetătoarea.
Ea a explicat şi cum se produce o eclipsă de Soare: „Este, să spunem, o coincidenţă. Diametrul Soarelui este de vreo 400 de ori mai mare decât diametrul Lunii, iar distanţa între Pământ şi Lună este cam de 400 de ori mai mică decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Această coincidenţă face ca la acele faze de Lună nouă sau Lună plină alinierea celor trei corpuri – Pământ, Lună şi Soare – să permită ca unul dintre ele să le obtureze, să le acopere formal pe celelalte şi în felul acesta se produce (…) Studiile noastre arată că, în timp, Luna se îndepărtează, nu mult, 4 centimetri pe secol, dar, dacă ne gândim la viaţa planetei noastre, la un moment dat, peste milioane de ani, s-ar putea ca nici să nu se mai producă eclipse totale. Dar, deocamdată, cel puţin câteva sute de ani, cu siguranţă urmaşii noştri vor avea posibilitate să le observe”.
Eclipsa de Soare de vineri va începe în România în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Sursa: antena3.ro
Facebook Comments