Echinacea, remediu ideal în caz de răceală

by Cristian Dobre

Devenite tot mai populare în ultimii ani, remediile cu echinacea se numără printre „medicamentele“ care nu trebuie să-ţi lipsească din farmacia casei. Sub formă de infuzie, decoct sau tinctură, leacurile sunt folosite des pentru a trata răcelile, dar şi alte infecţii din organism.

Originară din America de Nord, echinacea a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri ca remediu universal, fiind recunoscută pentru zecile de virtuţi terapeutice. Dovedite în nenumărate rânduri, proprietăţile plantei au fost aprobate şi de instituţiile de profil. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Asociaţia Ştiinţifică Europeană de Fitoterapie recunosc eficacitatea acestei plante în tratamentul răcelilor şi altor probleme respiratorii.

Remediul ideal în caz de răceală

Ai început să tuseşti, îţi curge nasul şi te doare gâtul? Vestea bună este că toate aceste neplăceri se pot ameliora dacă apelezi la remediile cu echinacea, pe care le poţi prepara simplu şi rapid la tine acasă. Ai nevoie de 1-2 linguriţe de plantă uscată (rădăcină şi flori) şi 300 ml de apă clocotită. Laşi vasul acoperit 8-10 minute, apoi filtrezi şi bei câte 2-3 căni de infuzie pe zi, până la dispariţia simptomelor. La fel de eficiente, în caz de răceală, sunt şi capsulele cu Echinacea, pe care le poţi procura din magazinele naturiste. Se recomandă echivalentul a 300 mg de extract de plantă de 2-3 ori pe zi, după mesele principale.

Ajută la tratarea infecţiilor bacteriene

Remediile cu echinacea sunt un bun aliat şi în caz de infecţii bacteriene, spun fitoterapeuţii. Rezultatele mai multor cercetări recente au arătat că administarea acestor preparate ajută la încetinirea sau la stoparea evoluţiei infecţiilor respiratorii, gastro-intestinale, genito-urinare sau care apar la nivelul pielii. Recomandată este infuzia combinată, pe care o prepari din 4 linguriţe de pulbere pe care o pui la macerat 8 ore în 500 ml de apă, apoi strecori şi laşi lichidul obţinut deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă o jumătate de litru de apă, după care laşi să se răcească şi strecori. Combini lichidul obţinut prin macerare cu cel de-al doilea şi bei cantitatea pe tot parcursul zilei, în mai multe reprize.

Soluţie naturistă pentru abcesele dentare

Problemă ce apare ca urmare a unei infecţii bacteriene la nivelul dintelui, abcesul dentar completează lista neplăcerilor care se pot trata cu ajutorul remediilor pe bază de echinacea. În cazul abceselor, ulceraţiilor, cât şi altor infecţii gingivale este recomandată tinctura de echinacea (o găseşti la magazinele naturiste) combinată cu ulei esenţial de smirnă. Amesteci cele 2 preparate şi aplici zilnic la nivelul abcesului remediul, până la dispariţia acestuia. Efecte similare are şi soluţia obţinută din tinctură de echinacea şi apă (15 picături la jumătate de pahar de apă). Înmoi un pansament steril în preparat, aplici pe locul dureros şi ţii câteva minute, de 2-3 ori pe zi.

 

INFO: Fitoterapeuţii susţin că tratamentele cu echinacea nu trebuie luate mai mult de 8 săptămâni consecutive, astfel riscul de supradozaj este mare.

… mai multe cercetări au arătat că remediile cu echinacea pot scurta durata răcelilor, în medie, cu o zi şi jumătate?

…unguentele pe bază de echinacea sunt de ajutor în tratarea rănilor care se vindecă mai greu?

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments