După 15 ani, în Cuba comunistă reapar magazinele în dolari

by Florian Popa

După 15 ani, în Cuba comunistă, reapar magazinele în dolari. Cubanezii au dat năvală să își cumpere electrocansice și piese de schimb pentru autoturisme, toate în dolari, în timp ce guvernul legat de numerar se străduiește să adune valută pentru importuri și plata datoriilor. Cei mai în vârstă îşi aduc aminte de shopurile din România comunistă, doar pentru străini însă. Dacă te duceai ca român cu valută ajungeai la puşcărie pentru că deţinerea de valută era interzisă prin lege. E greu de crezut că într-un stat în care salariul minim este de 20 de dolari pe lună, magazinele de electrocasnice sunt pline. Dar așa se întâmplă într-un sistem comunist, când statul îți pune limite. Iar valută există, din remiteri și economia neagră. Statul disperat face un compromis pentru a face rost de valută.

Mașinile de spălat, frigiderele, aparatele de aer condiționat, televizoarele și motociclete electrice sunt doar câteva dintre produsele care se vând acum în Cuba în dolari. Sunt bunuri care au fost scoase la vânzare cu prețuri mult mai mici decât ofertele similare de la alte magazine de stat, atunci când sunt disponibile pentru vânzare în echivalentul dolarului local – pesoul convertibil.

Totuși, salariul mediu pentru o persoană care lucrează la stat, indifferent de domeniu, este de aproximativ 20 de dolari pe lună. Cubanezii nu și-ar permite să dețină prea multe bunuri materiale. Statul are monopol pe comerțul exterior și pe vânzările cu amănuntul, însă cubanezii călătoresc în locuri precum Haiti, Mexic, Panama și Rusia, unde cheltuiesc sute de milioane de dolari pe bunuri pe care le vând apoi în națiunea din Caraibe pe piața neagră.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments