Duel pentru titlu, în premieră, între FCC UAV Arad şi Sepsi SIC! S-au stabilit orele primelor două meciuri din finală

by Sorin Haut

FCC Baschet UAV Arad a arhivat deja semifinala cu CSM Satu Mare şi pregăteşte intens marea finală a Ligii Naţionale, cu Sepsi SIC Sfântu Gheorghe! Au trecut opt ani de când „galben-albastrele” nu mai mai jucat în ultimul act, în vreme ce adversara a devenit un colos al baschetului feminin românesc, cu un buget impresionant şi jucătoare plătite la nivel european. În acest context, Sepsi a acumulat experienţă şi în cupele europene şi a forţat chiar pătrunderea în elita Euroligii, fără succes însă. Dar în EuroCup Women, covăsnencele au lăsat o figură frumoasă în special în primăvara anului trecut, când se calificau în premieră în sferturile de finală ale puternicei competiţii continentale, a doua ca valoare după Euroligă. Pe plan intern, Sepsi nu a avut rivală în ultimii ani, câştigând cinci titluri. Deşi Satu Mare i-a pus uneori probleme în finalele de Cupă sau campionat, formaţia din Secuime s-a dovedit de fiecare dată mai bună. Şi în acest sezon, Sepsi a arătat forţă, cu excepţia meciului tur din sezonul regulat, de la Satu Mare, pierdut clar, dar şi a finalei de Cupă, cu aceeaşi CSM, câştigat dramatic, când formaţia lui Zoran Mikes a arătat şi semne de slăbiciune şi semnale că poate fi învinsă, mai ales în fieful unei echipe arădene ce are un public fantastic, de neegalat în baschetul feminin românesc. Campioanele „en-titre” au învins clar Aradul în cele două meciuri din sezonul regulat, dar Hadzovic şi colegele sale promit să arate o cu totul altă faţă în finală.

Covăsnencele sunt mari favorite în ultimul act

Ambele echipe s-au calificat după 3-0 în semifinale: FCC UAV a trecut de CSM Satu Mare cu un surprinzător şi impresionant 3-0 la general, după victoriile cu 95-93 şi 77-73 la Satu Mare și 60-55 acasă. Sepsi SIC a obținut succese scontate,  dar poate, la scoruri mai strânse decât se anticipa în semifinala cu Phoenix CSU Simona Halep Constanța. A fost 75-68 și 75-56 la Sepsi Arena şi 76-70 la Constanța. Cu siguranţă, covăsnencele nu au forţat foarte mult, ci doar atât cât a fost nevoie pentru calificare. Ultimul act al campionatului se va juca în sistemul “ cel mai bun din 5 meciuri”, cu primele două confruntări în Sepsi Arena, în 20 aprilie, de la ora 17:30 și în 21 aprilie, de la ora 19. Finala se mută apoi la Arad, marţi, 26 aprilie, unde se va disputa și meciul 4, dacă va fi nevoie, o zi mai târziu. În caz că se ajunge în joc decisiv, acesta va fi în 30 aprilie, la Sfântu Gheorghe.

Prima finală de campionat, cu Sepsi SIC

Aradul nu a luptat până acum pentru titlu cu ACS Sepsi SIC, care s-a înfiinţat abia în 2012. S-au întâlnit de două ori în semifinalele Ligii Naționale. În 2014 au câștigat „galben-albastrele” cu 2-0, când reușeau ultima calificare în finală, până la cea de anul acesta. În 2019 a câştigat Sepsi SIC cu 3-0, la diferențe destul de mari. Formația de pe Mureș câștiga însă în 2008 titlul după o finală cu o altă echipă din Sfântu Gheorghe, LMK (Liceul Mikes Kelemen) Sepsi BC. Atunci, „galben-albastrele” s-au impus cu 3-2 la general, după victorii ale gazdelor în toate meciurile, ICIM Arad câştigând cu 68-43 în decisiv. Ildiko Nagy era atunci în lotul arădean, la fel ca şi acum. Au urmat două semifinale cu LMK Sepsi BC. Arădencele se impuneau cu 2-1 în 2010, iar în 2011 câștigau cu 2-0 în penultimul act și luau titlul.

S-au întâlnit de două ori, în finala Cupei

Cele două finaliste din acest sezon au mai luptat de două ori cu un trofeu pe masă, în ultimul act al Cupei României. Prima finală de cupă a fost în 2014, când „galben-albastrele” au avut câștig de cauză cu 67-61, la Târgoviște. În 2020 echipa arădeană revenea în finala Cupei, dar pierdea cu 67-80 pe terenul lui Sepsi SIC. În 2015, Sepsi SIC a câștigat semifinala cu arădencele la zece puncte, iar în 2019 s-a impus clar în sferturi. „Galben-albastrele” au avut o semifinală de cupă disputată cu LMK Sepsi BC în 2011, pe care au câștigat-o la trei puncte, după care cucereau trofeul.

 

Facebook Comments