DSP Arad a finalizat campania „Sănătatea Mintală în Februarie: Prioritizează-ți binele!”

by Andreea Radu

Campania „Sănătatea Mintală în Februarie: Prioritizează-ți binele!” a fost activ promovată de către Direcția de Sănătate Publică Arad în instituțiile educaționale și casele de tip familial din Arad pe parcursul întregii luni.

Recunoașterea sănătății mintale ca un drept uman esențial este crucială. Acesta cuprinde protecția împotriva riscurilor de sănătate mintală, accesul la servicii de îngrijire de înaltă calitate, disponibile și accesibile, precum și dreptul la libertate, autonomie și integrare socială.

Importanța sănătății mintale transcende diverse aspecte ale vieții, facilitând funcționarea eficientă și prosperitatea noastră ca indivizi, membri ai familiei și comunității. Aceasta ne susține în gestionarea stresului, adaptarea la schimbări, construirea de relații sănătoase și conectarea cu ceilalți. De asemenea, sprijină procesul de învățare și productivitatea la locul de muncă.

Tulburările mintale se manifestă printr-o gamă largă de simptome, incluzând modificări ale gândirii, percepției, emoțiilor, comportamentului și relațiilor interpersonale. Printre acestea se numără depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia, demența și tulburările de dezvoltare precum autismul.

Copilăria și adolescența reprezintă faze critice pentru dezvoltarea sănătății mintale, perioadă în care tinerii își formeză autonomia, abilitățile sociale și de învățare. Abilitățile dobândite în această etapă au un impact semnificativ asupra stării lor de bine pe termen lung.

Intervențiile care promovează încrederea în sine și coeziunea familială pot preveni simptomele depresive în rândul adolescenților, indiferent de experiențele lor negative. Cercetările sugerează că strategiile preventive centrate pe acești factori de protecție sunt particular de valoroase pentru fetele adolescente.

„Promovăm constant sănătatea prin diverse campanii tematice și ne străduim să ajungem în cât mai multe zone ale județului pentru a distribui informații medicale esențiale pentru un stil de viață sănătos. Prin aceste inițiative, sperăm să atingem o gamă largă de cetățeni, indiferent de vârstă. Direcția de Sănătate Publică Arad își exprimă recunoștința pentru toate formele de colaborare, implicare și interes. Promovarea sănătății rămâne un obiectiv primordial pentru noi,” a menționat Irimie Cecilia Gabriela, directorul executiv al Direcției.

Facebook Comments