Drumul sinuos al numirii unui Episcop Vicar la Arad

by Dana B.

S-a întâmplat minunea! Cum altfel să numești ocuparea, în sfârșit, a scaunului de episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, dacă nu o minune?

Este de notorietate faptul că cel puțin de prin anul 1992, când Hunedoara încă aparținea de Episcopia Aradului, a început “să se pună vicar la Arad”. Bursa zvonurilor de atunci îl arătau ca favorit, timp de vreo 3-4 ani, pe Arhimandrit Daniil Stoenescu de la Mănăstirea Prislop, ajuns ulterior Episcop în Serbia. Și ăsta a fost doar începutul, pentru că așa s-a dat startul unui lung șir de ani ce au ajuns să însumeze un sfert de secol. 25 de ani în care fiecare Adunare a Sfântului Sinod BOR  a măcinat nervii pretendenților, doritorilor și visătorilor care vizau Scaunul.

Lăsând la o parte pe cei din afara Arhiepiscopiei, pe plan local s-au evidențiat în mod special în lupta pe scaun trei nume: Teodor Vid, Iustin Popovici și Teofan Mada. De primul scriam la începutul lui 2015 cum proba deja scaunul (https://www.livearad.ro/scaunul-de-vicar-al-arhiepiscopiei-aradului-proba-pe-comoditate/ ), dar care, ulterior, a ieșit din cărți. Au rămas ceilalți doi, dintre care cel care se apropia cel mai mult de adevăr, prin activitățile social-cultural-misionare întreprinse, era Arhimandritul Teofan Mada.

Nu vrem a comenta de ce Arhiepiscopia nu a avut capacitatea în decursul timpului de a-și pregăti și ridica mai mulți monahi vrednici de a ocupa această funcție (avea cu cine, avea cu ce, avea și de ce), dând astfel posibilitatea IPS Timotei de a merge la Sinodul Mitropolitan, din câte s-a auzit, cu 12 propuneri, care cum s-au propus așa au fost și invalidate. A rămas pe listă doar un candidat din Arhiepiscopia Aradului, Teofan Mada, dar care, pus pe aceeași listă cu PS Emilian Lovișteanul, era evident că are șanse minime. Este tardiv acum să ne mai întrebăm cum  și de ce s-a ajuns aici.

Ce nu am înțeles niciodată este cum un ierarh nu are capacitatea de a înțelege că societatea din care face parte este interesată, ba chiar foarte interesată de problemele, scandalurile, chiar bârfele din cadrul Arhiepiscopiei pe care o păstorește. Cu atât mai mult azi când se pare că societatea este ahtiată după monden, mai mult decât după fapte și idei ce ar necesita un minim efort intelectual. Gunoiul veșnic ascuns sub preșul Arhiepiscopiei a dus încet și sigur la bagatelizarea oamenilor, deopotrivă a ideilor și faptelor din cadrul Arhiepiscopiei, de-alungul timpului, prin încercările hilare de a ascunde fapte și oameni și nu a le rezolva ci doar a le acoperi cu alți oameni și alte fapte. Pesemne că toate acestea se știau de ceva vreme și acolo sus, având în vedere cuvintele de printre rânduri ale Patriarhului Daniel, la numirea în funcție a PS Emilian Lovișteanul:

“Trebuie să precizăm faptul că zona de vest a ţării, zona Aradului, este una cu foarte mult prozelitism neoprotestant. Acolo este nevoie de o lucrare pastoral-misionară şi culturală şi de o lucrare administrativă eficientă. Lucrurile trebuie făcute cu toată responsabilitatea. Eparhiile nu sunt feudele noastre personale, eparhia este a lui Hristos, noi doar administrăm, în numele lui Hristos şi în numele Bisericii, o eparhie! Este o mare responsabilitate atât a chiriarhilor cât şi a episcopilor-vicari în privinţa bunului mers al unei eparhii”, a subliniat Patriarhul României.

Duminică, 16 iulie 2017, va avea loc ceremonia de întronizare a P.S. Emilian Crişanul, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, la Catedrala Veche ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad. Lăsând la o parte orice speculație legată de numele său, avem nădejdea, ca noua formulă de conducere a Arhiepiscopiei să vină în întâmpinarea doleanțelor, atât ale credincioșilor de rând cât și ale clerului care își dorește să îi fie ascultate părerile și propunerile, să fie sprijinit în relația cu societatea civilă și în proiectele care scot Biserica în lume, să beneficieze de un compartiment de comunicare al Arhiepiscopiei și un compartiment complementar și serios pe tineret cu programe și proiecte serioase care să revigoreze viața parohiilor, după cum ne-au mărturisit mai mulți preoți din Eparhie, de-alungul timpului.

 

 

Facebook Comments