„Drogurile sau despre fericirea iluzorie ce corodează integritatea persoanei”, conferință organizată la Liceul din Cermei

by Cristian Dobre

Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, prin Agent șef Tocan-Ciprian, și Inspectoratul de Poliție Județean Arad (Agent Non Florin), împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (inspector Bîscă Florin Dacian), Arhiepiscopia Aradului (arhim. Conf. Univ. Teofan Mada, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului) au derulat miercuri, 03 aprilie 2019, o conferință educativă la Liceul Teoretic din Cermei, pe linia prevenirii consumului de droguri. Evenimentul educativ-preventiv, organizat în cadrul activităților Comisiei Județene de Monitorizare a Activității Preventive – OMAI 119/2017 și a Programului de Prevenire a Delicvenței Juvenile și a Victimizării Minorilor, s-a bucurat de implicarea și prezența doamnei director Prof. Lavinia Mariș, a doamnei prof. Butariu Alina. La această conferință educativă au participat un număr de 130 de elevi.

Toți suntem chemați să răspundem la numeroasele provocări contemporane, cu generozitate, promptitudine, înțelepciune și clarviziune, fiecare după propriile posibilități. Consumul de droguri este o viață pe contrasens, nu recunoști că ești dependent: drogurile îți dau iluzii, dar îți iau totul. Idolii dependenței de substanțe narcotice promit o fericire iluzorie și efemeră, construită la marginea realității și a suferinței altora. Este evident că nu există o singură cauză care duce la dependența de droguri, ci sunt mulți factorii care intervin, între care, lipsa unei familii, presiunea socială, „propaganda” traficanților, dorința de a trăi noi experiențe. Printre cauze se numără și stresul, mai ales în rândul tinerilor. Traume ce au marcat existențial viața tinerilor, precum divorțul părinților, conflicte tensionate, șomajul prelungit și alte experiențe negative în familiile lor, sunt considerate factori de risc care determină pe tineri să apeleze sau să se refugieze în droguri. Și nu uimește că există atâția oameni care cad în dependența de droguri, pentru că mondenitatea ne oferă un amplu evantai de posibilități pentru a ajunge la o „fericire efemeră”, care la sfârșit devine otravă, care corodează, corupe și nimicește. Persoana încet-încet se distruge și împreună cu ea distruge pe toți cei care o înconjoară. Dorința inițială de fugă, în căutarea unei fericiri momentane, se transformă în devastarea persoanei în integritatea sa, cu repercusiuni asupra tuturor păturilor sociale.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

 

Facebook Comments