Drept la replică: ENEL îi răspunde primarului de la Zăbrani

by Andreea Radu

Ca urmare a publicării pe site a materialului intitulat „ Un primar se revoltă împotriva ENEL: Este o companie privată care blochează o sumedenie de proiecte” vă transmitem următorul drept la replică:

Regulile specifice privind emiterea de avize (ca de exemplu, avizele de amplasament) precum și suportarea costurilor asociate emiterii acestora de către solicitanții lor sunt stabilite în legislația aflată în vigoare, cu titlu de exemplu: Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, Ordinul ANRE nr. 25/2016 privind aprobarea metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de rețea, Ordinul ANRE nr. 114/2014 pentru aprobarea tarifelor de emitere și actualizare a avizelor tehnice de racordare, a certificatelor de racordare și a avizelor de amplasament. Ca atare, atât existența acestor costuri, precum și cuantumul lor, sunt reglementate de legislatia în vigoare, astfel că acestea nu sunt nici stabilite și nici reglementate de către distribuitorii de energie electrică.

În ceea ce privește existența stâlpilor pe terenurile de proprietate publică, menționam faptul că proiectarea, realizarea și punerea în funcțiune a tuturor rețelelor sunt efectuate conform normativelor tehnice și legislației în vigoare la acel moment, astfel că taxe adiționale pentru ocuparea domeniului public de către elementele de rețea nu pot fi impuse de către autoritatea locală.

 

Facebook Comments