Două milioane de oameni au murit din cauza caniculei și a inundațiilor în ultimii 50 de ani

by Florian Popa

Numărul dezastrelor, precum inundaţii şi valuri de caniculă, cauzate de schimbările climatice, a crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani. Peste două milioane au murit în urma acestora, în timp ce valoarea totală a pagubelor a ajuns la 3,64 trilioane de dolari, scrie digi24.ro.
Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a analizat într-un raport 11.000 de dezastre care au avut loc în perioada 1979-2019, inclusiv catastrofe majore precum seceta severă din 1983 din Etiopia, care a dus la 300.000 de decese, şi uraganul Katrina din 2005, care a fost cel mai costisitor, cu pagube de 163,61 miliarde de dolari.
Raportul trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că numărul dezastrelor a crescut de aproape cinci ori din anii ’70 până în ultimul deceniu și că fenomenele meteo extreme vor deveni tot mai frecvente din cauza încălzirii globale.
Costurile aferente evenimentelor au crescut, de asemenea, de la 175,4 miliarde de dolari în anii ’70 până la 1,38 trilioane de dolari în anii 2010, când furtuni precum Harvey, Maria şi Irma au făcut ravagii în Statele Unite.
„Pierderile economice sunt în creştere pe măsură ce expunerea creşte”, a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, scrie Agerpres.
Însă, în timp ce fenomenele extreme au devenit mai costisitoare şi mai frecvente, numărul anual al persoanelor decedate a scăzut de la peste 50.000 în anii ’70 la aproximativ 18.000 în anii 2010, ceea ce sugerează că o mai bună gestionare îşi arată roadele. ”Sistemele îmbunătăţite de avertizare timpurie împotriva riscurilor multiple au condus la o reducere semnificativă a mortalităţii”, a adăugat Taalas.
OMM speră că acest raport, care prezintă în detaliu situaţia defalcată pe regiuni, va fi folosit pentru a ajuta guvernele să dezvolte politici pentru a proteja mai bine populaţia.
Peste 91% dintre cele 2 milioane de decese au avut loc în ţări în curs de dezvoltare, potrivit raportului, doar jumătate dintre cele 187 de ţări şi şase teritorii membre ale OMM dispun de sisteme de avertizare timpurie la riscuri multiple.
Totodată, agenţia specializată a ONU a indicat că ”lacunele severe” la nivelul observaţiilor meteorologice, existente cu precădere în Africa, reduce precizia sistemelor de avertizare timpurie.

Facebook Comments