Dosar penal pentru finanțarea ilegală a campaniei USR

by Andreea Radu

Parchetul instanţei supreme spune despre sesizarea privind o posibilă finanţarea ilegală a USR, că există un dosar, de la începutul acestui an, în care a fost începută urmărirea penală in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese, conform stiripesurse.ro.

”Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat la începutul acestui an un dosar având obiectul menţionat de dumneavoastră, fiind începută urmărirea penală cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese”, arată Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în răspunsul transmis la solicitarea agenţiei News.ro privind data la care a fost depusă sesizarea şi titularul plângerii privind presupusa cheltuire ilegală a unor fonduri de campanie din partea USR.

Parchetul precizează că această cauză este în curs de soluţionare, iar până la acest moment „au fost efectuate diverse acte de procedură”.

În urmă cu o săptămână, ȘTIRIPESURSE.RO scria că Nicușor Dan, președintele Uniunii Salvanți România (anterior al Uniunii Salvați Bucureștiul), a fost denunțat la Parchet în baza unui raport al Autorității Electorale Permanente, cu privire la fapte din campania electorală pentru alegerile locale din 2016 și din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2016. Raportul AEP asupra finanțării campaniei USB relevă o serie de ilegalități sancționate contravențional, cărora li se adaugă două infracțiuni de care este suspectat președintele formațiunii, Nicușor Dan.

Nicușor Dan a fost denunțat în baza articolului 13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie: „Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.”

Facebook Comments