Doi dintre bărbații condamnați pentru asasinarea lui Malcolm X vor fi exonerați

by Andreea Radu

Procurorul general din Manhattan anunță că va începe procedura pentru exonerarea a doi bărbați condamnați și închiși pentru asasinarea activistului de culoare Malcolm X, în 1965, o recunoaștere oficială a erorilor care au fost făcute de autoritățile americane când au judecat acest caz, relatează digi24.ro.
Malcolm X a devenit un personaj proeminent din momentul în care a fost numit purtătorul de cuvânt al Nation of Islam, o organizație a afro-americanilor musulmani care susținea separatismul comunității de culoare și crearea unui stat separat al acesteia.
După mai mult de un deceniu ca parte a organizației, Malcolm X a renunțat la apartenență în 1964, după ce a devenit mai moderat în ce privește separatismul.
În 1965, el a fost împușcat mortal în timp ce se pregătea să susțină un discurs. Trei membri ai organizației Nation of Islam au fost condamnați pentru această crimă – Thomas Hagan (Mujahid Abdul Halim), Norman 3X Butler (Muhammad Aziz) și Thomas 15X Johnson (Khalil Islam).
Islam a murit în 2009 și a negat până în ultima clipă că ar fi comis crima. Muhammad Aziz își susține, de asemenea, în continuare, nevinovăția. Hagan și-a recunoscut vinovăția, dar a refuzat să-i numească pe ceilalți doi complici, susținând doar nevinovăția celorlalți doi condamnați alături de el.
Procurorul de district care urmează să aplice decizia, Cyrus Vance Jr., și-a cerut scuze în numele autorităților și a spus că acestea au eșuat în ce-i privește pe cei doi.
„Acest fapt ne indică faptul că poliția, de-a lungul istoriei, a eșuat frecvent în a acționa corect față de responsabilitățile ei. Acești oameni nu au primit dreptatea pe care o meritau”, a spus Vance.
O investigație de doi ani, efectuată de procuratura din Manhattan și de avocații celor doi, a descoperit că procurorii și poliția au ascuns proba esențiale care, dacă ar fi fost aduse în instanță ar fi dus la achitarea celor doi.

Facebook Comments