Documentele privind asasinarea președintelui Kennedy, făcute publice

by Florian Popa

Arhivele Naționale ale SUA au făcut publice joi aproximativ 13.000 de documente legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963, un eveniment care a provocat un șoc la nivel mondial și nenumărate speculații până în prezent, potrivit hotnews.ro.
Dar Casa Albă, invocând probleme de securitate națională, a blocat eliberarea altor mii de documente. Un lot din arhiva privind acest caz fusese deja declasificat în decembrie 2021.
Potrivit Arhivelor Naționale, 97% din cele aproximativ cinci milioane de pagini ale dosarului sunt acum accesibile.
Președintele democrat Joe Biden a precizat într-o notă că un număr „limitat” de documente nu vor putea fi făcute publice, o măsură „necesară” pentru „a preveni prejudicii pentru apărarea militară, operațiunile de informații, aplicarea legii sau politica externă”.
Asasinarea popularului președinte american la 22 noiembrie 1963 la Dallas, Texas, a dat naștere la numeroase teorii ale conspirației, alimentate de sute de cărți și filme, precum „JFK” (1991) al lui Oliver Stone.
Aceștia resping concluziile așa-numitei „Comisii Warren”, care a stabilit în 1964 că Lee Harvey Oswald, un fost pușcaș marin care a trăit în Uniunea Sovietică, a acționat singur în asasinarea președintelui Kennedy.
Unii cred că Oswald a fost folosit de Cuba sau de URSS. Alții cred că asasinatul a fost comandat de opoziția cubaneză anticastristă, cu sprijinul serviciilor secrete americane și al FBI, sau de adversari ai lui JFK în Statele Unite.
În 2017, Donald Trump a făcut publice dosarele în acest caz, în conformitate cu o lege din 1992 a Congresului care prevedea ca toate documentele legate de președintele Kennedy să fie publicate în termen de 25 de ani.

Facebook Comments