Dirijorul Radu Zaharia despre „penibilul gropar al culturii arădene, Bibarț”: Jugănirea culturii: Filarmonica (cândva de Stat) Arad

by Adrian Pavel
Jugănirea culturii: Filarmonica (cândva de Stat) Arad
40 de persoane. Atât a decis penibilul gropar al culturii arădene, Bibarț, că 40 de persoane din Filarmonica Arad trebuie să învețe altă meserie. Unii la 25 de ani, unii la 35, poate unii la 45 sau chiar 55. Vă imaginați ce înseamnă ca la 45 de ani să îți cauți de lucru? După o viață de meserie, frac și papion, să îți depui dosarul ca portar la CTP? Dar la 35 de ani, când ești în vârful tinereții, cu familie, copii și rate? Nu cred că există mișelie mai mare decât flegma din discursul jalnicei dubluri a lui Falcă, Bibarț, când anunța cu o bucure mascată de nonșalanță că a reușit să îi pedepsească pe filarmoniști pentru viața grea ce i-au făcut-o stăpânului său, Falcă.
Să nu credeți voi că ideea e nouă. De când s-a proțăpit primar la Arad, din 2004, mizerului din Brad i s-a pus pata pe cultură. Cu o ură viscerală a încercat să distrugă tot ceea ce nu a înțeles, cultura fiind prima țintă. Acum, trepădușul său e cel care și reușește să aducă la îndeplinire visul Marelui Arhitect din Brad. Și-au dat seama acești zeloși nebuni că nu câștigă bani cu cultura, și nici electorat – așa că, rând pe rând, marile partide de dreapta aruncă masca grijulie cu ajutorul căreia au supt voturi la alegeri.
Ipostaza nu e singulară. Alte instituții din țară se află în același pericol, dacă nu mai rău. Să fim solidari cu Filarmonica Arad: cine nu e în stare să o facă din verticalitate, să o facă măcar din teama că el va urma la restructurare. To each, his own.
Radu Zaharia
Facebook Comments