DIRECTIA SANITAR VETERNIARA VERIFICA ALIMENTELE SPECIFICE SARBATORILOR PASCALE

by Sida Voicu

In baza unui program de lucru stabilit de directorul DSVSA ARAD, medicii veterinari din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si circumscriptiilor sanitare veterinare zonale, in perioada premergatoare sarbatorilor Pascale, vor verifica modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din toate targurile de animale, pietele agro- alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, valorificare si de alimetatie publica si vor sanctiona orice incalcare a prevederilor legislatiei sanitare veterinare in vigoare. Totodata, la nivelul DSVSA ARAD, la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale, in perioada 07.04.2014 ñ 19.04.2014, va fi asigurata permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica, va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Directrorul DSVSA Arad, Viorel Agud, a prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural de astăzi un set de măsuri ce vizează controlul calităţii unor alimente specifice sărbătorilor Pascale precum: carnea de miel, ouăle sau laptele. Pentru toate aceste tipuri de alimente există reglementări specifice. De exemplu, pentru vânzarea cărnii de miel producătorii din pieţe vor trebui să respecte următoarele cerinţe:  separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor; spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare; sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă;  facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a s‚ngelui şi subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;  facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific (splina şi Ileonul de la ovinele de toate v‚rstele, craniul inclusiv creierul şi ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovinele în v‚rstă de peste 12 luni), şi de dirijare a acestora la unităţi de incinerare etc.

În cazul ouălor, fermierii trebuie să asigure transportul lor numai în mijloace auto aprobate sanitar-veterinar , să asigure spaţii igienizate şi climatizate corespunzător,să cheme veterinarul pentru efectuarea examenului ovoscopic, să nu comercializeze ouă crăpate etc.

Branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final,de catre producatorii agricoli, pot fi expuse la vanzare, in spatii special amenajate in piete agroalimentare si targuri,in vitrine destinate acestui scop, in recipiente ( tavi ) confectionate din materiale necorodabile, usor de curatat si igienizat ( plastic, ceramica etc ). Branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata maturarii, transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final ( ex: in recipiente din material plastic, pungi sau saci din plastic incolori ). Comercializarea directă catre consumatorul final in piete agroalimentare si targuri, a branzeturilor obtinute de producatorii agricoli se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare de unica folosinta, ( pungi din plastic alimentar, hartie cerata alimentara ), sau alte tipuri de recipiente curatate si igienizate corespunzator. In vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final, acestea trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului,care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii .

Facebook Comments