Dietă combinată cu vitamina C eficientă împotriva cancerului

by Cristian Dobre

O dietă care imită postul poate fi mai eficientă în tratarea unor tipuri de cancer atunci când este combinată cu vitamina C, sugerează un nou studiu.

În cerectări efectuate pe șoareci, o echipă internațională de cercetători a descoperit că această combinație a întârziat evoluția tumorii la mai multe animale cu cancer colorectal, iar la unii dintre șoareci a dus la regresia bolii. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Communications.

Cercetătorii afirmă că, prin acest studiu¹, s-a demonstrat pentru prima dată cum o intervenție complet non-toxică poate trata în mod eficient un cancer agresiv. Practic, aceștia au luat două tratamente care sunt studiate pe scară largă pentru efectele lor în întârzierea îmbătrânirii (o dietă care imită postul și vitamina C) și le-au combinat sub forma unui tratament pentru cancer.

Oamenii de știință implicați în studiu consideră că, în timp ce postul rămâne o opțiune uneori dificilă pentru pacienții cu cancer, o opțiune mai sigură și mai fezabilă este o dietă bazată pe calorii puține și pe consumul mare de legume și fructe, care face ca celulele să răspundă ca și cum organismul ar fi în post. Concluziile sugerează că un tratament cu toxicitate scăzută, alcătuit din această dietă bazată pe vegetale, plus vitamina C, are potențialul de a înlocui mai multe tratamente toxice.

Rezultatele cercetărilor anterioare privind potențialul de combatere a cancerului prin administrarea de vitamina C au fost mixte. Totuși, studiile recente încep să arate o oarecare eficacitate a acesteia, în special în asociere cu chimioterapia. În acest nou studiu, echipa de cercetare a dorit să afle dacă o dietă care imită postul poate spori acțiunea de luptă împotriva tumorilor a vitaminei C în doze mari, prin crearea unui mediu care să nu fie durabil pentru celulele canceroase, dar care să fie sigur pentru celulele normale.

Vitamina C și dieta bazată pe vegetale pot distruge celulele canceroase

Primul experiment in vitro a arătat efecte remarcabile, spun cercetătorii. Când au fost utilizate singure, atât dieta care imită postul, cât și vitamina C au redus fiecare creșterea celulelor canceroase și au provocat o creștere minoră a distrugerii acestora. Dar atunci când au fost folosite împreună, cele două au avut un efect dramatic, distrugând aproape toate celulele canceroase.

Savanții au detectat acest efect puternic numai în celulele canceroase care au avut o mutație care este considerată una dintre cele mai provocatoare ținte în cercetarea cancerului. Aceste mutații ale genei KRAS semnalează faptul că organismul rezistă la majoritatea tratamentelor împotriva cancerului și rata de supraviețuire a pacientului este redusă. Mutațiile genei KRAS îți fac apariția la aproximativ un sfert dintre toate cancerele umane și se estimează că apar la aproximativ jumătate dintre tipurile de cancer colorectal.

Studiul a furnizat, de asemenea, indicii despre motivul pentru care cercetările anterioare legate de vitamina C ca potențială terapie anticancer au arătat o eficacitate limitată. Un tratament cu vitamina C de sine stătător pare să declanșeze celulele KRAS cu mutații pentru a proteja celulele canceroase prin creșterea nivelului de feritină, o proteină care leagă fierul. Dar, prin reducerea nivelului de feritină, oamenii de știință au reușit să crească toxicitatea vitaminei C pentru celulele canceroase. În urma acestei constatări, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pacienții cu cancer colorectal cu un nivel ridicat de proteine care se leagă de fier au o șansă mai mică de supraviețuire.

În acest studiu, s-a observat cum ciclurile de dietă care imită postul pot crește efectul dozelor farmacologice de vitamina C împotriva cancerului asociat cu mutațiile KRAS. Acest lucru se întâmplă prin reglarea nivelurilor de fier și a mecanismelor moleculare implicate în stresul oxidativ. Rezultatele au indicat în special o genă care reglează nivelurile de fier: heme-oxigenază-1, precizează autorii studiului.

Studiile anterioare ale acestei echipe de cercetare au arătat că postul sau o dietă care mimează postul încetinesc evoluția cancerului și fac chimioterapia mai eficientă în celulele tumorale, protejând în același timp celulele normale de efectele secundare asociate chimioterapiei. Combinația a îmbunătățit răspunsul anti-tumoral al sistemului imunitar la șoarecii cu cancer de sân și cu melanom.

Cancerul va fi în cele din urmă tratat cu medicamente cu toxicitate scăzută, concluzionează oamenii de știință, într-o manieră similară cu modul în care antibioticele sunt utilizate pentru a trata infecțiile care ucid anumite bacterii, dar care pot fi înlocuite cu alte medicamente dacă primul nu este eficient.

Pentru a se îndrepta către acest obiectiv, ei spun că era nevoie să testeze mai întâi două ipoteze: că intervențiile ar funcționa la șoareci și că ar părea promițătoare pentru studiile clinice umane. În acest studiul de față, au demonstrat ambele lucruri.

Sursa: doc.ro

 

Facebook Comments