Detalii tehnice despre coșurile de fum pe înțelesul tuturor

by Andreea Radu

Cosul tau de fum are multe parti – atat de multe, de fapt, incat poate fi destul de confuz sa le tii drepte. Pentru ca sistemul  de cos sa functioneze corect, toate piesele trebuie sa fie in stare buna, in stare de functionare corespunzatoare si intretinute in mod regulat. Indiferent daca aveti o casa noua cu semineu si sistem de cos de fum sau va ganditi la o noua instalare, este important sa intelegeti sistemul si modul in care functioneaza.

De sus in jos, sistemul de cosuri trebuie sa fie complet si intretinut corespunzator pentru a functiona corect. Fiecare piesa a sistemului este esentiala pentru functionarea corecta si, desi exista tehnologii mai noi care fac cosul de fum sa functioneze mai bine, partile mai vechi vor fi bine atata timp cat sunt intacte si la locul lor.

Cosul functioneaza impreuna cu un semineu. Fara foc, nu va exista caldura care sa conduca aerul in sus pe cos, iar fara un cos, un foc nu va arde in siguranta sau in mod corespunzator. Iata de ce: Un incendiu are nevoie de trei lucruri pentru a arde continuu: oxigen, combustibil si caldura. Combustibilul pentru sistemul  poate fi gaz, lemn, peleti. Cu toate acestea, oxigenul este locul unde intra cosul de fum. Focul  necesita flux de aer pentru a arde si pentru a se aerisi. Un semineu deschis sau o soba va extrage aer din casa voastra pentru a ajuta focul sa arda si apoi va evacua printr-un sistem de cos. O insertie de aerisire directa nu necesita deloc un cos de fum sau un cos de fum, deoarece atrage aerul din exterior si il evacueaza prin aceeasi deschidere.

Daca aveti un foc pe lemne, indiferent de ce tip de aparat sau semineu este acesta, sistemul vostru necesita un cos de fum. Poate fi in interiorul unui cos de fum sau a unei simple conducte de evacuare a fumului, dar cosul de fum este conducta prin care fumul si gazele reziduale ies din casa. Conducta trebuie sa fie dimensionata corespunzator pentru a se potrivi cu capacitatea sistemului  de anti-incendiu si neteda pentru un flux optim de aer. De asemenea, ar trebui sa fie captusit corespunzator pentru a preveni scurgerea caldurii mari si a fumului toxic in casa. Daca focul tau este unul cu lemne, cosul tau de fum are nevoie de un cos pentru a functiona corect. Daca locuinta voastra este nou achizitionata, trebuie sa va verificati cosul de fum de catre un profesionist pentru a va asigura ca sistemul  de fum si cos de fum este sigur pentru utilizare. Chiar daca ati detinut casa si ati folosit sistemul de ani de zile, daca nu l-ati inspectat in ultimele douasprezece luni, este important sa programati aceasta intalnire acum.

Captuseala cosului  de fum serveste mai multor scopuri si toate va mentin focul aprins corespunzator si casa  ferita de vatamari. Indiferent de tipul de captuseala pe care il are sistemul vostru, acesta protejeaza casa de transferul de caldura, protejeaza zidaria de produse secundare corozive si ofera un cos dimensionat corect pentru o eficienta optima. Cosurile mai vechi de zidarie erau captusite in mod traditional cu placi de lut. In timp, aceste captuseli se desprind in bucati pe care le puteti gasi in semineu. Daca gasiti aceste piese in semineu, conducta de fum trebuie sa fie recaptusita sau reparata imediat. De fiecare data cand ardeti un foc in semineu in timp ce captuseala este deteriorata, va puneti in pericol casa si familia.

Cele mai sigure si mai eficiente cosuri de fum sunt cele care sunt curatate regulat si inspectate anual. Programarea acestor servicii valoroase va ajuta focul sa arda frumos, sa elimine mirosurile si problemele de fum din semineu, sa scada cantitatea de combustibil necesara pentru a atinge temperatura dorita, sa scada riscul de incendiu si multe altele. Cand semineul vostru este intretinut, curatat si evaluat in mod regulat, veti suferi mai putine daune ale sistemului, ceea ce inseamna costuri mai mici in timp si un cos de fum mai lung. Cosul  de fum este construit pentru a rezista o viata, dar sistemele neglijate sunt sisteme periculoase.

Cosurile de fum pot fi realizate din lut de teracota, beton sau otel inoxidabil sau galvanizat. Sectiunile de evacuare din lut si beton (numite tigle) sunt patrate sau dreptunghiulare in sectiune transversala; placile de lut au de obicei 60 cm lungime, in timp ce placile de beton sunt mai scurte. Pe masura ce se construieste un horn de zidarie nou, placile de fum sunt chituite intr-o stiva in centrul cosului.

Cosurile de fum din otel inoxidabil sunt alcatuite din sectiuni de tuburi rigide cu pereti dubli, care pot varia in diametru de la patru la 25 cm. Cosurile de fum inoxidabil, adesea asociate cu sobele cu lemne, sunt, de asemenea, utilizate in mod obisnuit in constructiile noi ca cos de fum de facto deseori gazduit deasupra acoperisului intr-o structura asemanatoare cosului de fum cu cadru de lemn pentru aerisirea unui cuptor.

Cosul de fum trebuie sa fie dimensionat de aparatul (semineu, cuptor, boiler etc.) pe care il aeriseste; materialele de ardere trebuie sa poata rezista la o temperatura minima de 980 de grade C; iar cosul de fum trebuie sa fie fara fisuri, goluri sau perforatii pe toata lungimea sa.

Trebuie mentinute distante specifice in jurul cosului sau al cosului de fum, iar un cos sau cos trebuie sa se ridice la o anumita distanta de la acoperis, de obicei inaltime de trei picioare, masurata orizontal de la varful cosului pana la cea mai apropiata sectiune de acoperis.

Facebook Comments