Destinații de neratat pentru iubitorii de ceai

by Cristian Dobre

Cea mai consumată băutură din lume după apă este ceaiul, iar în multe zone acesta înseamnă mult mai mult decât furnizarea unei doze de cofeină. Servirea ceaiului poate fi interpretată ca un gest de prietenie, ospitalitate, iar băutura poate calma sau încălzi.

Ceremonia ceaiului în Japonia

În prezent, aroma de matcha este foarte la modă, dar această pudră este folosită de secole în ceremonia ceaiului din Japonia. Matcha este obţinută din frunze de ceai verde, uscate şi măcinate până devin o pulbere mătăsoasă. Spre deosebire de ceaiul verde clasic, matcha este amestecată cu apă fierbinte, cu ajutorul unui mic tel din bambus, într-o ceaşcă, băutura fiind servită nestrecurată.

Ceremonia ceaiului din Japonia se desfăşoară după principiile budhismului zen. Un maestru al ceaiului îmbrăcat într-un chimono prepară băutura fierbinte cu mişcări graţioase.

Specialiştii recomandă ca experienţă muzeul Sengan-en din Kagoshima, care odinioară îi aparţinea clanului de războinici Shimadzu, dar care a devenit un templu al ceaiului.

Sri Lanka

Ca unul dintre cei mai mari exportatori de ceai, Sri Lanka are multe de oferit pentru iubitorii acestei băuturi. Ceaiul negru de Ceylon este folosit în multe amestecuri, precum Earl Grey sau versiuni fructate de pe tot globul. Potrivit National Geographic, pentru o experienţă de lux, se recomandă testarea ceaiului sub toate formele sale, de la clasica băutură la centre spa, în tururi dedicate acestuia, organizate, de exemplu, Uva Halpewatte Tea Factory din oraşul Ella. I se alătură oraşul învecinat Nuwara Eliya, supranumit Mica Anglie din Sri Lanka.

Yerba maté în Argentina

Tehnic nu este un ceai, dar yerba maté – sau doar mate – este tratat similar în multe regiuni din America de Sud, inclusiv Argentina, Paraguay, Uruguay şi Brazilia. Băutura cu un conţinut ridicat de cofeină este obţinută din frunzele uscate ale unei plante medicinale opărite cu apă. Este servită dintr-un vas în formă de tărtăcuţă şi băută cu un pai din metal.

În Argentina, maté este parte din cultura socială, iar mulţi cară după ei un termos cu apă fierbinte pentru a-şi face plinul. Băutura este amăruie şi unii ar putea avea nevoie de timp pentru a se obişnui cu gustul, dar poate fi îmbunătăţită cu lapte, zahăr sau suc de lămâie. Având în vedere natura socială, yerba maté nu este servită în cafenele şi restaurante. Pentru un gust autentic, se recomandă ceainăriile Las Cholas şi La Cholita din Buenos Aires.

O după amiază cu ceai în Marea Britanie

Orice iubitor de ceai trebuie să guste băutura în locul unde îşi are originile „5 o’clock”. Practica gustărilor – mici sendvişuri şi mini-prăjituri – însoţite de ceai ar fi fost începută de un prieten al reginei Victoria. Se recomandă eleganta ceainărie Sketch din Londra, cu cinci camere, fiecare cu o tematică unică. Aici se găsesc sortimente variate de ceai, alături de brioşe, tarte şi prăjituri. Sau se poate lua ceaiul în autobuzul turistic etajat B Bakery, în timp ce afli istoria celor mai celebre atracţii turistice din Londra.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments