DESPRE FRUMUSETEA PORTULUI POPULAR ROMANESC

by Cristian Dobre

Nationalisti din fire este normal sa apreciem valorile si traditiile de la noi din tara. In special, cand vorbim despre propriul nostru port popular romanesc.

Portul popular romanesc este o marca a identitatii noastre culturale si exista aproximativ 112 costume traditionale din care in Banat sunt in jur de 12, in Caras sunt 5 si in Clisura 1.

Haideti sa aflam din ce este compus precum si istoria fascinanta care sta la baza acestuia.

Istoric

Portul popular isi are originile in imbracamintea stramosilor nostri traci (daci si geti) si se identifica cu cel al popoarelor din Peninsula Balcanica.

Alaturi de acesta o sursa valoroasa de informatie asupra continuitatii portului se regaseste in tinuta domnitorilor, boierilor si a taranilor alaturi de diverse documente si cronici pictate, jurnale, tablouri, armure cu gravuri. Dupa sec XX apar si albume cu diferite variante fotografice, transformate ulterior in carti postale valoroase.

Costumele populare impresioneza inca din sec al XVI-lea prin originalitate, particularitati stilistice, ce sunt reprezentative pentru costumul din difeite zone geografice si bineinteles conform categoriilor sociale. Dupa tipul de ocazie, portul poate fi folosit si in cadrul muncilor agricole, regasindu-se pana la cel mai frumos ornat, cel de nunta.

Portul popular femeiesc

Tinuta populara femeiasca este compusa din camasa, poale si piesa care acopera de la brau in jos care se diferentiaza de la o regiune la alta. Poarta mai multe denimiri in concordanta cu zona geografica ”catrinta”, ”valnic”, ”fota” si ”opreg”.

Alaturi de acestea o foarte mare insemnatate mai consta in ”gateala capului” ce de asemenea se deosebeste de la o zona la alta, prin frumusetea tesaturilor si a broderiilor sau a celorlalte podoabe.

La marame, naframe, cepse sau cununi se adauga si diverse accesorii vestimentare romanesti ce vin in completarea ansamblului cum ar fi braiele si betelele. In timp specialistii au gasit in evolutia costumului popular detalii de influenta occidentala si orientala ce si-au adus aportul in modernizarea costumului de curte si boieresc.

Portul popular barbatesc

In ceea ce priveste tinuta barbatilor aceasta este compusa dintr-o camasa lunga in sudul si estul tarii si mai scurta in partea de nord si ves, iar pantalonii din zona de sud si est sunt lungi si stramti iar in nord si vestul tarii sunt scurti si mai largi. Ca si materiale, vorbim despre panza sau postav tesut in casa.

Un brau tesut in casa se aseaza peste camasa sau un chimir pe piele, in functie de regiune si ocupatie. In ceea ce priveste sezonul rece, atunci se poarta haine din postav, cu ornamente sau cojoace din piele sau pieptare.

Concluzia, este bine sa stii ca roman sa diferentiezi o ie de Muscel, o fota de Bucovina, un brau de Bistrita, o marama din Oltenia si un sort cu franjuri din Hateg sau un clop de Oas. Ideal este sa ne cunoastem datinile si traditiile pentru a ne putea putea insusi cu usurinta originile noastre pur romanesti.

Sursa:proalpin.ro

Facebook Comments