Deputatul Sergiu Vlad cere explicații ministrului Sănătății cu privire la decesele din Arad raportate cu întârziere

by Andreea Radu

Deputatul USR Arad, Sergiu Cosmin Vlad, a adresat o întrebare ministrului sănătății, cu referire la modul defectuos de raportare a deceselor cauzate de epidemia de COVID-19, în județul Arad.

În perioada 28.03 – 08.04.2020, au fost raportate cu întârziere semnificativă un număr de 6 decese, ale unor persoane care au încetat din viață în intervalul 28-30.03.2020. Acestea au fost testate pentru COVID-19, iar rezultatele (pozitive) au fost obținute în 30-31.03.2020. Cu toate acestea, cele 6 decese au fost raportate abia pe data de 07.04.2020, adică la 8 zile după ce s-a știut de faptul că au decedat fiind pozitive cu COVID-19.

Sergiu Cosmin Vlad, deputat USR: „În contextul contagiozității ridicate a virusului, informarea exactă a populației este esențială. Trebuie să știm câte persoane s-au îmbolnăvit ori au decedat, pentru a lua de îndată măsurile de prevenție necesare (izolare, carantină, etc.). Orice întârziere poate să conducă la noi cazuri.

Arădenii trebuie să știe dacă aceste bâlbe sunt cauzate de necunoașterea procedurilor, de aplicarea lor greșită sau sunt intenționate, pentru a raporta cât mai puțini morți. Ar fi o adevărată crimă să ascundem aceste date, absolut necesare pentru ca populația să poată să se ferească.

L-am întrebat pe domnul ministru care este procedura de raportare pentru decesele cauzate de COVID-19, precum și baza legală pentru această procedură. De asemenea, care a fost motivul pentru care nu s-au raportat la timp cele 6 decese amintite și ce măsuri va lua pentru informarea corectă a locuitorilor din județul Arad.

Facebook Comments