Deputatul PSD Adrian Todor cere stoparea tăierilor ilegale de păduri în România

by Andreea Radu

Deputatul PSD Adrian Todor a susţinut astăzi o declaraţie de presă, în plenul Camerei Deputaţilor, prin care denunţă practicile neortodoxe ale companiei Schweighofer Holzindustrie şi cere introducerea unor reguli clare pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri precum și un proiect de împăduriri masive în România.

                                        Declaraţie politică

              Opriți tăierea pădurilor virgine din România!

 

 ”România a pierdut în ultimii ani, conform statisticilor, aproape 30.000 de hectare de pădure, majoritatea prin tăieri ilegale. Este bine știut faptul că țara noastră deține unele dintre ultimele păduri virgine ale Europei, iar PSD și-a asumat, în campania electorală, introducerea unor reguli clare pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri precum și un proiect de împăduriri masive.

Cel mai mare procesator de lemn din România, compania Schweighofer Holzindustrie a fost acuzată în mai multe rânduri, de-a lungul anilor, că încurajează tăierile ilegale din pădurile virgine ale României, cumpărând cherestea provenită din defrișări ilegale. Agenţia de Investigaţii de Mediu din SUA estimează că jumătate din lemnul tăiat ilegal ajunge la această companie.

În ultimii ani, în urma măsurilor luate de guvernările PSD, lucrurile s-au îmbunătățit, iar de curând compania austriacă respectivă, care fusese acuzată că întreține furtul de lemn din pădurile românești, anunța că-și vinde toate pădurile din România.

Din păcate, conform informațiilor oferite de Agenţia americană pentru Investigaţii de Mediu (EIA –Environmental Ivestigation Agency), am avut de-a face doar cu câteva acțiuni de imagine, pentru a adormi vigilența autorităților române. Vechile practici au continuat și după vânzarea pădurilor de către Schweighofer Holzindustrie, existând date și informații publicate de Agenţia de Investigaţii de Mediu din SUA , care arată că de fapt firma austriacă doar a pasat responsabilitatea privind tăierile ilegale asupra furnizorilor săi. Astfel, susține Agenţia americană pentru Investigaţii de Mediu, Schweighofer se aprovizionează de la furnizori independenţi, iar în acest fel a trecut responabilitatea asupra acestora cu privire la legalitatea şi sustenabilitatea exploatărilor forestiere.

În urma acestor dezvăluiri ale Agenţiei americane pentru Investigaţii de Mediu, solicit organelor abilitate ale statului, în special Romsilva și Garda de Mediu, să demareze o anchetă cu privire la cele semnalate de Agenţia de Investigaţii de Mediu din SUA și să ia măsuri ferme pentru ca aceste tăieri ilegale să fie oprite. E momentul ca România să pună capăt exploatării ilegale a resurselor naturale, indiferent că este vorba de firme românești sau de una dintre de cele mai mari societăți din domeniu la nivel european, cum e Schweighofer. Pădurile virgine reprezintă un patrimoniu național, care trebuie protejat prin reguli clare și măsuri dure față de cei care încalcă legea și protecția mediului.”

 Adrian Todor, deputat de Arad 

Facebook Comments