DEPUTATUL PISTRU CERE PARLAMENTARILOR USL SA SALVEZE JUDECATORIILE CHISINEU CRIS SI GURAHONT

by Sida Voicu

Eusebiu Pistru îi acuză pe parlamentarii USL Arad că „au păstrat o tăcere suspectă, ca să nu spun complice, asupra proiectului de Lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea. Aceasta, deşi, sau poate tocmai pentru că, între cele 30 de instanţe care vor fi desfiinţate se numără şi cele din Chişineu Criş şi Gurahonţ”. Deja, spune Pistru, CSM a avizat proiectul, care este pe site-ul Ministerului Justiţiei. „Având în vedere faptul că la Chişineu Criş este primar PSD, iar la Gurahonţ, unul PNL, normal ar fi fost ca deputaţii PSD – Flavius Măduţa şi Dorel Căprar, precum şi liberalii – deputatul Mihăiţă Calimente şi senatorul Ioan Cristina să pomenească măcar despre ceea ce urmează să se întâmple, dacă altceva – din cauză că nimeni din conducerile centrale ale partidelor lor nu îi bagă în seamă – nu puteau face. Cele două Judecătorii au fost pe „lista neagră” şi în guvernarea Boc, însă, prin eforturile concertate ale oamenilor politici ai judeţului au fost salvate. După ce la putere a venit USL, a fost repus pe tapet proiectul privind desfiinţarea unor instanţe. Mai exact, raportul unui grup de lucru a fost înaintat CSM, care l-a aprobat în iunie 2013, fiind trimis Ministerului Justiţiei, pentru iniţierea unui proiect de lege”, arată Pistru.

Din păcate – spune deputatul PDL – „parlamentarii USL de Arad, care aveau cunoştinţă de proiect, nu au schiţat nici cea mai firavă încercare de a salva, din nou, ca şi în guvernarea PDL, cele două judecătorii din Judeţul Arad, demonstrând că puţin le pasă de arădenii care vor fi puşi pe drumuri pentru a-şi căuta dreptatea. Vreau să subliniez că atunci când a fost lansat proiectul în cauză erau circa 60 de instanţe, însă au rămas 30, celelalte fiind salvate tocmai de către parlamentarii care au prezentat argumente solide. Sunt convins că, dacă ei ar fi spus că din nou s-a pus pe tapet desfiinţarea judecătoriilor arădene, am fi putut, toţi împreună, să aducem argumente pentru păstrarea lor. Nu ştiu dacă se mai poate face ceva, însă fac apel la toţi parlamentarii arădeni să încerce măcar să demonstreze că le pasă de cei care i-au votat”.

Din alt punct de vedere, spune Eusebiu Pistru, proiectul nu este decât o continuare a atacurilor la adresa justiţiei, pentru ca aceasta să fie acaparată de către puterea USL: „Aplicare pripită a noilor Coduri a dus la eliberarea borfaşilor şi criminalilor, situaţie care ar reclama la modul imperativ o suplimentare a forţelor justiţiei, nicidecum diminuarea lor, prin desfiinţarea instanţelor. Dacă până acum sistemul era aproape sufocat, acum va fi sufocat complet”.

Facebook Comments