DEPUTATUL MADUTA SPRIJINA PERSONALUL DIDACTIC AUXILIAR

by Sida Voicu

Deputatul Flavius Măduţa a susţinut, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică în sprijinul personalului didactic auxiliar din învăţământ. Redăm mai jos, integral, declaraţia politică.

„Învăţământul trebuie să reprezinte pentru România o prioritate naţională: doar printr-o strategie bazată pe cunoaştere şi competenţă vom reuşi să pregătim o societate capabilă să facă performanţă. Ideea stabilirii învăţământului ca prioritate naţională rămâne vorbă goală dacă nu vom asigura cele mai bune condiţii oamenilor care susţin acest sistem: cadrele didactice şi administraţia şcolilor. Prin toate măsurile legislative şi guvernamentale, trebuie să stimulăm aducerea şi păstrarea în sistemul de educaţie a oamenilor valoroşi.

Guvernarea USL a făcut o serie de paşi în direcţia potrivită: a reîntregit salariile bugetarilor, inclusiv ale profesorilor; a majorat salariile profesorilor debutanţi; a alocat bani pentru sumele câştigate în instanţă de cadrele didactice. Sunt toate măsuri care, în fond, arată respect pentru educaţie şi un sprijin meritat celor care lucrează în sistem.

Totuşi, în ultima perioadă au fost luate şi unele decizii care nu ajută la buna funcţionarea a învăţământului şi la sprijinirea celor care şi-au dedicat activitatea profesională şcolii. Astfel, prin OUG nr. 77/2013 se desfiinţează funcţiile de conducere pentru personalul didactic auxiliar, posturile de conducere transformându-se în posturi de execuţie corespunzătoare studiilor şi condiţiilor de vechime. Ca o consecinţă  a aplicării acestei norme, dispar indemnizaţiile  cuvenite personalului didactic auxiliar care ocupă funcţii de conducere. Cei afectaţi sunt secretarii şi administratorii financiari. Trebuie să ţinem cont de specificul activităţii şcolare, în unităţile de învăţământ nu se pot constitui birouri şi servicii cu un anumit număr de posturi de execuţie solicitat de ordonanţa amintită.  După cum se ştie, volumul activităţii secretarilor şi administratorilor financiari din şcoli a crescut, nu este deloc corect să fie loviţi prin diminuări salariale.

O altă măsură care bulversează activitatea şcolilor este limitarea degrevării directorilor de activităţile didactice la 4 ore din normă/post didactic pentru unităţile şcolare care nu se încadreză in bugetul aprobat. Cum nici o unitate şcolară nu se încadreza în cheltuielile bugetare aprobate, directorii ar trebui să petreacă mai mult timp la catedră. Decizia nu este bună, pentru că încarcă foarte mult programul celor care îşi asumă funcţii de conducere şi demotivează cadrele didactice care îşi asumă responsabilităţi de conducere. Se impune degrevarea totală a celor ce deţin funcţia de director, pentru buna desfăşurare a procesului educativ.

Noi trebuie să depunem eforturi pentru ca învăţământul să devină atractiv pentru oameni de valoare. În acelaşi timp, trebuie să evităm greşelile guvernării PDL, care a gândit măsurile legate de învăţământ strict contabil. Lucrăm cu oameni, nu cu cifre, şi cu oameni care formează şi modelează caractere!

Facebook Comments