DEPUTATUL FLAVIUS MADUTA A SUSTINUT O DECLARATIE IN PARLAMENT IMPOTRIVA DEMOLARII STADIOANELOR

by Sida Voicu

Deputatul PSD Arad, Flavius Măduţa, a susţinut ieri în plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică în care a cerut stoparea demolării stadioanelor şi a bazelor sportive. Iată textul declaraţiei:

Distrugerea bazelor sportive: atentat la sportul de performanţă şi la sănătatea românilor

            Îmi exprim îngrijorarea în legătură cu modul în care unele administraţii locale gestionează problema bazelor sportive. Situaţiile în care autorităţile publice – guvernamentale sau locale – au decis să investească în baze sportive destinate sportului de performanţă sau sportului de masă contrastează cu situaţii în care autorităţile publice s-au făcut complice distrugerii unor baze sportive. Stadioanele şi sălile de sport se află la temelia sportului de performanţă, sunt o condiţie pentru sportul de masă.

Începând cu anul 1990, sprijinul acordat sportului a scăzut considerabil. În aceste condiţii, foarte multe baze sportive au fost abandonate şi, în unele cazuri, au fost distruse total. De exemplu, la Arad, oraşul din care provin, administraţia locală a permis demolarea a două stadioane în ultimii ani, în locul acestora s-au construit centre comerciale. Unul din aceste stadioane – Vagonul – este considerat locul în care s-a jucat primul meci de fotbal în România. Cred că într-o societate care respectă valorile, un astfel de stadion era îngrijit, importanţa locului era marcată simbolic.

Mai mult, recent administraţia locală din Arad a promovat un Plan Urbanistic Zonal în care propune demolarea unui alt stadion, al treilea, aflat în proprietatea privată. Sper ca de această dată autorităţile competente să aplice legea şi să permită demolarea unui stadion doar dacă în locul lui se construieşte o altă bază sportivă!

Ştiu că se poate obiecta că unele stadioane sau baze sportive nu mai găzduiesc formaţiuni sportive, după ce sportul de performanţă şi-a redus drastic aria în ultimii 20 de ani. Cred totuşi că aceste baze sportive ar trebui regândite pentru a sprijini sportul de masă. Este cunoscut faptul că în România majoritatea oraşelor au puţine baze sportive destinate sportului de masă.

Prin promovarea bazelor sportive pentru sportul de masă putem atinge mai multe obiective. În primul rând, susţinem un stil de viaţă sănătos, care ar trebui să caracterizeze în general orice persoană, dar mai ales generaţiile tinere. Una dintre problemele copiilor noştri este sedentarismul, cu consecinţe profunde asupra sănătăţii asupra cărora nu insist acum. În al doilea rând, dezvoltând sportul de masă, putem să furnizăm baza de pornire pentru o selecţie eficientă a tinerilor care au aptitudini şi doresc să facă sport de performanţă.

Consider că fenomenul general de abandonare sau distrugere a bazelor sportive este una dintre cauzele declinului performanţei sportive în România, în ultimii 20 de ani. Distrugerea bazelor sportive este un atentat la adresa sportului de performanţă şi în general, la sănătatea populaţiei. Sper ca autorităţile publice să fie în viitor riguroase în protejarea bazelor sportive din ţară, în acord cu legislaţia în vigoare. De asemenea, sper ca autorităţile guvernamentale şi locale să fie preocupate de dezoltarea bazelor sportive, pentru sportul de performanţă şi pentru sportul de masă.

 

 

Deputat PSD, colegiul nr. 1 Arad

Flavius Măduţa

Facebook Comments