DEPUTATUL DOREL CAPRAR CERE DREPTATE PENTRU PENSIONARII MILITARI

by Sida Voicu

     Deputatul PSD Dorel Căprar se implică în rezolvarea problemelor pensionarilor militari. În acest sens, Dorel Căprar a susţinut o declaraţie politică în Parlament, în care a arătat nedreptăţile care li se fac foştilor militari. În acelaşi timp, deputatul Căprar a adresat câte o întrebare ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb şi ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Mai jos redăm integral textul declaraţiei politice:

„După părerea mea ARMATA este și rămâne un pion de bază al statului de drept, al siguranței naționale, actualii și foștii militari merită din plin respectul nostru la fel cum ne plecăm cu pioșenie în fața veteranilor de război. Ei au făcut istorie! Este nedrept să ne facem că nu vedem cum fostul guvern BOC și-a bătut efectiv joc de acești oameni care au stat zeci de ani în slujba uniformei militare.

Doresc azi să trag un semnal de alarmă cu privire la pensiile cadrelor militare și pensiile de serviciu cuvenite militarilor. Nu trebuie să uităm că acum facem parte din cea mai mare alianță militară a lumii, NATO, alianță care ne asigură securitatea statală însă – ca membrii al acestei alianțe – avem și obligații. Și astăzi militarii români se remarcă cu devotament și profesionalism în teatrele militare ale lumii, acolo unde participă alături de soldații NATO. Unii dintre ei vin acasă în țară și ne povestesc despre ororile războiului, alții sunt avansați în grad post-mortem, vărsându-și sângele în numele dreptății și al țării pe care o reprezintă, ROMÂNIA.

Începând cu 2009, guvernarea PDL a abrogat, cu încălcarea principiilor neretroactivității, drepturile legal câștigate, a proprietății și a dreptului la muncă, legile organice care reglementau pensiile cadrelor militare și al cumului pensie – salariu. Prima mare nedreptate s-a făcut prin Legea 329/2009 unde printre altele se prevedea abrogarea cumului pensie – salariu reglementat de legile 164/2001, 179/2004 și mai ales Ordonanța 7/1998, acte normative ce prevedeau unele măsuri de protecție socială a personalului militar și civil care s-au aplicat din perioada restructurării marilor unități, unităților și formațiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naționale.

În nici o țară membră NATO ori UE nu a fost adoptată ca măsură anticriză interzicerea dreptului la muncă sau cumularea pensiei cu salariul. Această lege adoptată de către PDL  a condus la încălcarea principiului neretroactivității legii, a principiului păstrării drepturilor câștigate și implicit a prevederilor constituționale și drepturilor fundamentale ale omului.

O altă mare nedreptate s-a comis și atunci când, în 2010, prin Legea 263 s-au abrogat pensiile de serviciu cuvenite militarilor. Armata, cadrele militare au avut drepturi de rentă – pensie de serviciu încă de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Este un evident gest de recunoaștere pentru faptul că militarii se angajează să-și jertfească propria viață pentru țară. La toate acestea se mai  adaugă și privațiunile serviciului militar, disponibilitatea soldaților 24 de ore din 24, ei nu pot face politică, nu pot participa la greve ori  alte forme de manifestații și chiar nu pot desfășura activități economice. În anul 2011 un grup numeros de parlamentari USL a inițiat un proiect de lege pentru abrogarea articolelor referitoare la cumulul pensie cu salariu în sistemul bugetar. În prezent, după ce a trecut de Senat, proiectul se află în dezbatere la Camera Deputaților, fiind retrimis pentru raport suplimentar la comisiile de Buget-Finanțe și Muncă și Protecție Socială. De pensii de serviciu beneficiază toate armatele NATO, mai puțin România prin decizia Guvernului BOC.

În calitate de deputat și reprezentant în Parlamentul României și al acestei categorii de cetățeni, solicit comisiilor de Buget-Finanțe și Muncă și Protecție Socială să fie reanalizată cererea care a fost retrimisă pentru raport suplimentar la cele două comisii sus-amintite.  

Facebook Comments