Departe de titlu! Monolog al campioanei Sepsi, în derby-ul cu Aradul

by Sorin Haut

Derby-ul Ligii Naționale la baschet feminin a fost adjudecat fără probleme de campioana ultimilor ani. Sala Sporturilor din Arad s-a umplut cu doar două zile înainte de Revelion. FCC UAV Arad și Sepsi SIC Sfântu Gheorghe erau singurele echipe neînvinse în campionat, dar după duelul din această seară doar covăsnencele pot sărbători, mai ales că au încheiat anul neinvinse pe toate fronturile, inclusiv EuroCup! Aradul nu a mai repetat figura din primăvară, când reușea să câștige meciurile de acasă din finala Ligii, sau mai bine zis a rezistat doar 25 de minute în fața rivalei, care fără să facă un meci deosebit (procentaj de doar 18% la aruncările de trei puncte), a câștigat foarte clar și a luat încă de pe acum prima opțiune la poziția de lider după sezonul regulat, scor final 67-92 (19-19, 19-21, 14-22, 15-30). „Alb-verzile” au început hotărâte derby-ul și au condus cu 10-2, în special pe mâna americancei Cave. Gazdele au revenit însă încet dar sigur în joc, Baptiste și Akathiotou, cipriota având o primă parte notabilă, punând puncte prețioase pe tabelă, 19-19 după 10 minute.

Aradul a rezistat doar 25 de minute, Sepsi a făcut legea sub panouri

Startul celui de-al doilea sfert a fost perfect pentru FCC UAV Arad, care s-a distanțat și la 6 puncte, 28-22. Campioana a profitat de avantajul de sub panouri, unde pivoții ei, belgianca Mununga și americanca Cave, au făcut legea (49-30 pentru Sepsi fost raportul recuperărilor) în fața unei apărări arădene de multe ori fără reacție. La pauza mare era doar 38-40 și încă totul se juca. Sepsi a ieșit însă mult mai bine de la vestiare și având și o rotație bună, s-a desprins la 40-48. Doar că Bulj nu a reușit să găsească soluții și mai mult a și greșit, forțând prea mult si uitând să o înlocuiască pe Baptiste, cu patru greșeli personale. Eroare care avea să conteze mult, americanca greșind în apărare și părăsind meciul încă de pe finalul sfertului trei. Cum nici Hadzovic nu a fost în zi bună, cu greșeli și ratări și de la linia aruncărilor libere, Akathiotou fiind nevoită să joace mult și la coordonare, haosul și-a făcut locul în jocul Aradului, cu greșeli elementare pe ambele faze.

Bulj a pierdut duelul tactic cu Mikes, defilare a campioanei în ultimul sfert

Arbitrii au avut mult de lucru, cu faze revăzute și datorită tehnologiei video și cu decizii contestate de ambele tabere. Ex-arădeanca Părău a stabilit scorul după 30 de minute, 52-62. Fără Baptiste, FCC UAV a rămas și mai descoperită la capitolul pivoți, unde Nagy și Ciotir nu au făcut față puternicelor jucătoare de la Sepsi. Mai mult, Hadzovic a fost descalificată după un tehnic și apoi un antisportiv, în minutul 33, Georgieva părăsind și ea terenul în același minut pentru greșeli personale. În ciuda eforturilor lui Madden și Racic, liderul a continuat să marcheze coș după coș pentru o victorie aspră, la 25 de puncte diferență. Practic, sfertul patru a fost un monolog al elevelor lui Mikes, care au demonstrat de ce sunt mari favorite la titlu și în acest sezon. Dincolo, joc foarte slab în apărare, cu un Bulj fără soluții tactice. Aradul nu a putut nici măcar să limiteze daunele și deși visează la titlu după o secetă de un deceniu, mai are de așteptat la felul cum arată raportul de forțe din acest moment.

E nevoie de întăriri serioase pentru a spera la mai mult

Înfrângerea, prima din campionat, ar putea produce ceva schimbări la nivel de lot, în sensul că ar mai fi nevoie de întăriri, adică de încă două jucătoare valoroase, pe pozițiile 1-2, respectiv 5, pentru a putea lupta de la egal la egal cu Sepsi. Deși e doar primul eșec intern, el vine chiar în cel mai important meci, iar maniera în care s-a pierdut trebuie să îi pună pe gânduri pe cei din conducerea clubului. Sepsi termină prima turul de campionat, cu 20 de puncte, urmată de FCC UAV Arad, 19 puncte. Echipa lui Bulj debutează în noul an pe 8 ianuarie, tot la Arad, contra lui CSM Târgoviște, meci din etapa a 12-a, prima a returului.

Formații și marcatoare:  

FCC UAV Arad: Baptiste 18, Akathiotou 17, Hadzovic 11 (2×3), Madden 10, Georgieva 6 (1×3), Racic 5 (1×3), Ciotir, Mîrne-Nagy, Fleșer,

Sepsi SIC: Mununga 20, Jespersen 20, Cave 19 (1×3), Hristova 11 (1×3), Jones 10, Godri-Părău 9, Ghizilă 3 (1×3), Gereben, Cătinean, A. Pop, Mititelu .

FOTO: Lucian Ciobanu

Facebook Comments