Decizie-șoc la Kremlin: Pleacă unul dintre strategii campaniilor electorale ale lui Putin

by Florian Popa

Curatorul tuturor alegerilor din Rusia, de la nivelul blocului politic al administrației prezidențiale a Federației Ruse, ar putea fi înlocuit, scrie Meduza, care citează în acest sens trei interlocutori apropiați de Kremlin, conform tvr.ro.

Acum campaniile electorale sunt desfășurate de oficialul din Administrația Prezidențială însărcinat cu problemele Consiliului de Stat, Alexandr Haricev, un apropiat al șefului blocului politic al Kremlinului, Serghei Kirienko. Potrivit surselor Meduza, Haricev se va retrage în curând.

Doi dintre interlocutorii Meduza susțin că oficialul părăsește postul „din motive de sănătate”, care „trebuie îndreptate, după câțiva ani de muncă stresantă”. O a treia sursă Meduza adaugă însă că problemele de sănătate nu reprezintă singurul motiv.

Potrivit acesteia, pentru plecarea lui Haricev insistă silovikii de rang înalt, care „s-au plâns” de organizarea „referendumurilor de aderare la Rusia” a teritoriilor ucrainene.„Referendumurile” de care, printre alții, a fost responsabil și biroul lui Haricev, au fost amânate în repetate rânduri din cauza înfrângerilor armatei ruse pe front. Totuși, ele s-au ținut la sfârșitul lunii septembrie, dar deja la începutul lunii noiembrie armata rusă a fost nevoită să se retragă din Hersonul anexat.

În mod special, mai precizează sursa respectivă, pentru Meduza, silovikii „au fost frapați de anvergura cheltuielilor”. Nu se cunoaște, oficial, cât a cheltuit Kremlinul pentru organizarea „referendumurilor”.

Cine este Haricev?

Alexandr Harichev este unul dintre cei mai experimentați asociați ai lui Serghei Kirienko. La începutul anilor 2000, a lucrat la ambasada prezidențială din Districtul Federal Volga, care a fost apoi condusă de Kirienko. Apoi, Haricev a plecat să lucreze în administrația prezidențială, unde a devenit șef adjunct al departamentului pentru politică internă.

A lucrat în administrația prezidențială până în 2009, iar apoi a petrecut patru ani în structurile companiei Renova. După aceea, a revenit la munca alături de Kirienko – de data aceasta la corporația de stat Rosatom, pe care acesta din urmă a condus-o la mijlocul anilor 2010. Potrivit surselor Meduza, la Rosatom, Haricev a fost responsabil de componenta politică: angajații diviziei sale au condus campanii electorale ale candidaților fideli Rosatom în orașele în care se află unitățile corporației.

În 2016, Kirienko a plecat să lucreze la Kremlin, iar la scurtă vreme i s-a alăturat și Haricev. În ultimii ani, subordonații lui Harichev au fost implicați în desfășurarea campaniilor electorale ale candidaților din partea autorităților (de diferite niveluri). De exemplu, Harichev a supravegheat alegerile prezidențiale din 2018, votarea amendamentelor la Constituție, în 2020, și alegerile pentru Duma, din 2021.

În plus, Haricev a fost implicat personal în campanii „problematice” pentru alegerea guvernatorilor: realegerea celui din Primorski Krai, în 2019, și alegerea guvernatorului Sankt-Petersburgului în același 2019 (a câștigat Alexander Beglov, care fusese susținut de Kremlin).

În timpul lui Haricev, rezultatele necesare Kremlinului, în alegeri, au început să fie asigurate nu numai prin falsificarea directă la secțiile de votare și votul angajaților de stat, ci și prin „mobilizarea corporativă”.

La alegerile prezidențiale din 2018, schema a fost aranjată astfel: administrația prezidențială a atașat la fiecare mare întreprindere câte un strateg politic (uneori un întreg grup), care colabora cu conducerea corporației. „În companie era plasată o comisie electorală de agitație, iar conducerea trebuia să meargă pe acest fir, să vorbească despre cât de important este să mergi la vot. În ziua alegerilor se trimitea un SMS. Responsabilii de departamente din companie sunau în ziua alegerilor și le reaminteau angajaților că azi e ziua alegerilor”, își amintea, într-un interviu pentru Meduza, unul dintre strategii politici care au participat la campanie.

În plus, sub Haricev, Kremlinul a început să se bazeze mai mult pe publicitatea tipică în aer liber pentru alegeri și să „împrăștie” în prealabil rezultatele așteptate ale votului în mass-media controlată. Care, de regulă, era supra-împlinite.

Și cine îl va înlocui?

Ca potențiali succesori, sursele Meduza i-au indicat pe Boris Rapoport, actualul adjunct al lui Haricev, și pe Andrei Polosin, șeful departamentului regional al Rosatom. La un momenta dat, această poziție o ocupase însuși Haricev, în Rosatom; iar Polosin îi era la acea vreme adjunct.

Interlocutorii au subliniat că numirea lui Polosin este considerată acum cea mai probabilă. „Kirienko îl cunoaște bine din perioada petrecută la Rosatom. În ultima vreme, Polosin a fost implicat din ce în ce mai mult în proiecte ale administrației prezidențiale. De exemplu, el este unul dintre principalii curatori ai noului curs pentru universități: „Fundamentele statalității rusești”. La conferința pe această temă, Polosin a fost principalul moderator și vorbitor public. El începe să vorbească la evenimentele administrației prezidențiale și pe subiecte electorale”, afirmă una dintre sursele Meduza, apropiate Kremlinului.

Interlocutorii Meduza cred că dacă Polosin va fi numit, va exista „mai multă strălucire” în activitatea Administrației Prezidențiale în timpul alegerilor. În opinia lor, spre deosebire de Haricev, Polosin ascultă „oameni cu vederi exotice” – de exemplu, pe scriitorul de science fiction Serghei Peresleghin.

Peresleghin este unul dintre numeroșii adepți ai mișcării metodologilor. Părerile scriitorului sunt într-adevăr destul de exotice. De exemplu, el consideră că urmările crizei climatice nu sunt dăunătoare, ci benefice pentru umanitate (acest lucru nu este adevărat), și promovează, de asemenea, teoria antiștiințifică a „capitalismului inclusiv”. Acest sistem, potrivit lui Peresleghin, „este legat de familia Rothschild, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială” și a transformat majoritatea oamenilor de pe planetă în „mase lipsite de drepturi”.

Dacă va fi numit în funcție, Andrei Polosin va deveni curatorul direct al campaniei prezidențiale din 2024. După cum a scris anterior Meduza, administrația prezidențială a ținut deja primele întâlniri pentru a discuta „contururile” sale. Interlocutorii Meduza, apropiați de Kremlin, susțin că singurul lucru evident de până acum este faptul că următoarea campanie a lui Putin va fi însoțită de retorica deja familiară „anti-occidentală”. Cu toate acestea, mesajele sale specifice vor depinde în mare măsură de situația de pe front.

Nici secretarul de presă prezidențial, Dmitri Peskov, și nici Andrei Polosin nu au răspuns la întrebările Meduza.

Facebook Comments