De mână cu Bacovia, într-o zi ploioasă, pe ruta Arad-Bacău

by Dana B.

Plouă, plouă, plouă / Vreme de beție/ Și să cercetezi netul / Vai, ce grozăvie!

Arad. Vreme ploioasă. Dureri de oase. Facebook. Dureri de cap.

Cam asta ar fi schema de parcurs a ultimei ore parcă fără niciun chef de niciunele până în momentul când tot dând cu deshtu’ pe Facebook îți pică în fața ochilor o hidoșenie din aia care te scoate brusc din amorțeală.

Ce-o mai fi și asta?!? Brusc mi se derulează prin fața ochilor imaginea iepuroilor frankestieni care schimonosiseră fără milă sărbătoarea Paștilor, în fața primăriei noastre, a iepurașilor sfâșiați de câini cu ocazia aceluiași Paști de an 2017, însă nimic nu putea concura cu ce vedeam acum. Și dă-i și caută și minunează-te! Aci era vorba de artă și probabil din cauza vremii nu puteam nicicum pătrunde în mesajul artistic din spatele mormanului de fiare menit a-l contura pe prietenul meu de suferință în vreme ploioasă, Bacovia. Da’ ce-ați avut cu el? Da’ cu ce v-a greșit? Și încă un lung șir de întrebări justificate mai ales de faptul că minunea cu pricina se vrea a fi un monument realizat cu ocazia deschiderii anului în care Bacăul va purta titlul de „Capitală a Tineretului din România”.

UPS! Asta cu „Capitala….” trezește fantomele Aradului vrut capitală culturală…capitală verde… dar putut cu succes a fi doar capitala gunoaielor, unde este în plină desfășurare Festivalul gunoaielor.

Revenind la monumentul cu pricina aflu că se numește „Întors acasă” și că autorul a vrut să îl facă optimist pe Bacovia. Punct și total imoral. Cum să mă lași fără prieten de suferință pe vreme ploioasă? Ceva nu-mi pușcă nicicum. Ce s-a schimbat atât de mult în bine în România încât Bacovia să nu se mai potrivească tendințelor? Bacovia optimist? Și chiar și așa, unde-i optimismul când arată ca având cea mai proastă zi din viața lui? De fapt, cred că singura lui „greșeală” e aceea de a fi nimerit acasă, între neamuri, care în loc să se bucure de prezența lui s-au gândit să facă un update al listei cu „defecte” spunându-i franc în față „Ești prea trist pentru noi! Hai să te veselim nițel!”

Și uite așa, intrând involuntar în funcțiune faza aia cu capra vecinului, am uitat pentru o clipă de toate contractele alea de salubrizare care refuză să vină la Arad.

“Cu pene albe, pene negre

o pasăre cu glas amar

Străbate parcul secular …

Cu pene albe, pene negre …

În parc fantomele apar …” (Decor- George Bacovia)

 

Sursa foto: emediabacau.ro

Facebook Comments