De la teorie la practică: Instalarea unei centrale pe peleți

by webeditor

Instalarea unei centrale pe peleți trebuie să aibă în vedere anumite lucruri, astfel încât ea să fie făcută cât mai corespunzător. Trebuie să știți așadar câteva lucruri despre o instalare cât mai optimă a acestei centrale pentru că ea să funcționeze cât mai bine și să nu existe nici un fel de problemă cu ea.

Instalarea unei centrale pe peleți trebuie să aibă în vedere anumite lucruri, astfel încât ea să fie făcută cât mai corespunzător. Trebuie să știți așadar câteva lucruri despre o instalare cât mai optimă a acestei centrale pentru că ea să funcționeze cât mai bine și să nu existe nici un fel de problemă cu ea.

 

La ce trebuie să fiți atenți în instalarea centralei?

Primul lucru important în ceea ce privește instalarea centralei este că va trebui să vă gândiți unde trebuie instalată această centrală pe peleți de la Dolinex.ro. Cazanul trebuie așadar să fie conectat la un coș de fum izolat. În caz contrar, vor începe să apară probleme, iar acesta va ajunge să nu mai funcționeze corespunzător. De asemenea, conexiunile dintre cazan și coș ar trebui executate din materiale rigide și nu flexibile, de aceea acesta este un alt lucru de avut în vedere.

Mai țineți cont și de faptul că dacă este să vorbim despre coșul de fum la care este racordat cazanul, acesta ar trebui izolat. Diametrul coșului este un alt aspect important din acest punct de vedere și anume că diametrul coșului de fum la care conectăm cazanul ar trebui să fie unul mai mic de 130 mm diametru interior, înălțimea minimă fiind de 4 metri. Trebuie să mai amplasați acest coș de fum la o distanță corespunzătoare de eventualele materiale ușor inflamabile. De asemenea, mai țineți cont și de faptul că în coșul în care este racordat cazanul nu pot fi racordate și alte aparate precum cazanele pe lemne, sobe sau hote, de aceea trebuie să vă focusați și pe acest lucru.

Coșul de fum ar trebui și să fie uniform și anume să nu prezinte îngustări sau forme neregulate. De asemenea în ceea ce privește tubulatura coșului de fum, trebuie că aceasta să nu treacă prin materiale ușor inflamabile. Mai țineți cont și de faptul că eventualele construcții sau obstacole care depășesc în înălțime coșul de fum nu ar trebui să fie prea aproape de acesta, astfel încât siguranța să fie asigurată din acest punct de vedere.

Minim o dată pe an, coșul de fum ar trebui curățat și ar trebui să aveți în vedere faptul că producătorul nu răspunde pentru defecțiunile care ar putea apărea din cauza lipsei întreținerii coșului de fum, de aceea este foarte important să aveți și acest aspect în vedere.

Cazanul mai trebuie așezat și pe o suprafață plană, iar instalatorul îl vă conecta în acest fel la sistemul de încălzire. Presiunea de funcționare în instalație ar trebui să fie de maxim 2 bar. De asemenea, mai aveți în vedere și faptul că în camera cazanului trebuie să existe și o priză de aer din exterior, aceasta fiind amplasată obligatoriu la 30-40 de cm deasupra solului și nu mai sus. Dimensiunea acesteia ar trebui să fie de minim 50 cm2.

Imediat după ce a fost realizată conectarea cazanului la instalația de încălzire, are loc conectarea cazanului la coșul de fum izolat. Se realizează apoi conectarea coșului de fum, se conectează un termostat de ambient la cazan în situația în care acesta este solicitat de către persoana care instalează acest cazan.

Cum se pornește centrala?

Înainte de a porni centrala pe peleți pentru prima dată, trebuie să fiți siguri de faptul că această centrală este conectată corespunzător la sistemul de încălzire, dar și la coșul de fum aferent, precum și la energia electrică. Pornirea cazanului este o procedură simplă, iar ceea ce trebuie să faceți este să umpleți buncărul cu peleți. Imediat după, puteți porni întrerupătorul electric principal al cazanului, iar din acest moment centrala vă fi pusă în funcțiune și vă oferi căldura pe care o doriți.

Aveți în vedere că atunci când cazanul funcționează, poate apărea un anumit miros din cauza arderii suprafețelor lăcuite. Acesta este și motivul așadar pentru care în camera în care funcționează instalația trebuie să existe o aerisire cât mai bine pusă la punct. Daca cazanul este pus în funcțiune, nu deschideți niciodată arzătorul.

Cum se oprește cazanul?

Procedura de oprire a cazanului este simplă și anume că tot ceea ce trebuie să faceți este să apăsați butonul și să-l mențineți până când apare pe afișaj mesajul de curățare finală. În acest moment, cazanul se oprește în a mai doza peleții în arzător. După ce se arde totul în arzător, ventilatorul se întrerupe. Ideal ar fi că temperatura optimă de funcționare să fie la 60 de grade Celsius.

Este obligatoriu să umpleți recipientul pentru peleți, astfel încât livrarea automată să funcționeze fără nici un fel de problemă. Este important să lăsați un spațiu suficient care să fie cuprins între pereții camerei tehnice unde este montat acest cazan. Mai țineți cont și de alte detalii importante în ceea ce privește dispunerea cazanului și anume că între laterala cu maneta de curățare a recuperatorului de căldură, dar și perete, trebuie să existe neapărat o distanță de minim 70 de cm. La cealaltă laterală opusă, această distanță ar trebui să fie de minim 40 de cm. În spatele cazanului, vorbim și aici de o distanțare cuprinsă între 50 și 70 de cm. În fața cazanului ar trebui să fie mereu o distanță de cel puțin 100 de cm.

Nu uitați să închideți mereu ușa din față atunci când cazanul funcționează. De asemenea, nu trebuie să introduceți niciodată manual peleți în camera de ardere, astfel încât să evitați orice fel de accident care ar putea apărea.

Daca dispuneți de o centrală pe peleți care nu are o aprindere automată, este necesar să goliți peleții din arzător înainte de a porni din nou cazanul. Peleții care sunt recuperați din arzător nu trebuie să ajungă în buncărul cu peleți. Mai aveți în vedere și faptul că în buncărul de peleti al cazanului, nu trebuie introdus un alt combustibil în afară de peleti. Curățați sau aspirați cel puțin o dată pe lună buncărul de peleți, astfel încât să evitați eventualele probleme care ar putea apărea sau eventualele erori care apar în momentul în care centrala pe peleți funcționează. În acest fel, veți putea avea o centrală pe peleți care vă rezista foarte bine în timp.
sursa: https://www.freepik.com/free-photo/man-room-with-solid-fuel-boiler-working-biofuel-economical-heating_19398824.htm#query=pellets&position=36&from_view=search&track=sph

Facebook Comments