De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații

by Cristian Dobre

Femeile traiesc mai mult decat barbatii! Un nou studiu care analizează durata de viață la mamiferele sălbatice arată că femelele trăiesc substanțial mai mult decât masculii.

Cercetarea constată că, în medie, femelele trăiesc cu 18,6% mai mult decât bărbații din aceeași specie.

Aceasta este mult mai mare decât diferența bine studiată între bărbați și femei, care este în jur de 8%.

Oamenii de știință spun că diferențele dintre mamifere se datorează unei combinații de trăsături specifice sexului și factorilor de mediu locali.

În fiecare populație umană, femeile trăiesc mai mult decât bărbații, atât de mult încât nouă din 10 persoane care trăiesc pana la 110 ani sunt femei.

Acest tipar, spun cercetătorii, a fost consecvent de când primele înregistrări exacte au devenit disponibile în secolul al XVIII-lea.

Deși s-a păstrat aceeași presupunere cu privire la speciile de animale, nu există date la scară largă despre mamiferele în sălbăticie.

Acum, o echipă internațională de cercetători a examinat estimările mortalității specifice vârstei pentru un grup larg, divers, de 101 specii.

În 60% din populațiile analizate, oamenii de știință au descoperit că femelele au supraviețuit mai mult decat bărbații – în medie, au avut o durată de viață care este cu 18,6% mai lungă decât bărbații.

„Amploarea duratei de viață și a îmbătrânirii între specii este probabil o interacțiune între condițiile de mediu și variațiile genetice specifice sexului”, a declarat autorul principal, Jean-Francois Lemaître, de la Universitatea din Lyon, Franța. El oferă exemplul oilor bighorn pentru care cercetătorii au avut acces la date.

Femeile traiesc mai mult decat barbatii!

În cazul în care resursele naturale au fost disponibile în mod constant, nu a existat o mică diferență. Cu toate acestea, într-o locație în care iernile erau deosebit de severe, bărbații au avut vieți mult mai scurte.

„In mod clar, amploarea diferenței de viață se datorează interacțiunii specifice sexului, faptului că bărbații consacră mai multe resurse funcțiilor specifice în comparație cu femeile”.

Chiar dacă femelele trăiau mai mult decât bărbații, echipa a descoperit că nu înseamnă că riscurile de a muri sunt în creștere mai mari la bărbați decât la femei, odată cu înaintarea în vârstă. Mortalitatea preconizată a bărbaților este întotdeauna mai mare, dar rata mortalității este aproximativ aceeași la ambele sexe pe măsură ce îmbătrânesc.

Un studiu recent în acest domeniu a analizat diferențele genetice între bărbați și femei.

La om, celulele noastre conțin cromozomi diferiți, în funcție de sex. Femelele au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au un X și un Y. Teoria este că X-ul suplimentar la femei are un efect protector împotriva mutațiilor dăunătoare și că acest lucru este valabil și la alte specii.

Autorul noului studiu asupra mamiferelor spune că ambele studii sunt complementare. „Ele arată că în sistemele XX sau XY, XX, femeia, trăiește mai mult, deci în mod clar există un efect al cromozomilor sexuali”, a spus dr. Lemaître.

„Ceea ce arătăm în lucrarea noastră este că diferența este foarte variabilă între specii, ceea ce înseamnă că există alți factori care trebuie luați în considerare pentru a explica această variabilitate.”

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments