Popular, galbeneaua se mai numeste alinica, filimica, floare galbena, caldarusa. Se recolteaza florile fara codite incepand cu iulie pana toamna. In uz intern, preparatele din galbenele ajuta in gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, boli de ficat.
Extern, se folosesc in leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancer al pielii, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar, micoze, osteoporoza. Galbenelele cresc capacitatea de lupta a organismului cu infectiile, avand actiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene si antifungice.
Se folosesc ca adjuvant in toate infectiile sau tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi citostaticele sau la administrarea antibioticelor. Sunt recomandate in tulburarile menstruale de orice fel, combat anemia. In cosmetica sunt reunimite pentru efectele de mentinere a tineretii si frumusetii tenului, reducerea ridurilor si tratarea petelor maronii.
Compresele cu ceai de galbenele activeaza tenurile uscate. Galbenelele au proprietati anticancerose, consumul a trei cani de infuzie de galbenele pe saptamana fiind util in protectia antitumorala. Cea mai buna crema in cicatrizarea si vindecarea rapida a leziunilor pielii contine extract de galbenele.
Este, de asemenea, foarte utila in cazul arsurilor provocate atat de razele puternice ale soarelui, cat si de foc. Crema de galbenele este un ingredient perfect si in tratarea hemoroizilor externi.
Alifia din flori de galbenele vindeca varicele, infuzia din frunze e buna impotriva problemelor gastrice, pentru cicatrizarea ranilor, iar tinctura din flori, diluata cu apa fiarta, ajuta in escare, ruputri musculare si contuzii.
Florile uscate la umbra timp de 24 de ore, puse intr-o pernuta si aplicata pe abdomen, amelioreaza durerile ulceroase si renale.
Sursa: sanatatea.bzi.ro