DE CE MOR ARADENII DE CANCER? „NU POATE FI EXPLICAT DOAR PRIN IMBATRANIREA POPULATIEI”

by Sida Voicu

Direcţia de Sănătate Publică Arad a finalizat o primă etapă a unui studiu aplicat asupra incidenţei bolilor tumorale şi a diabetului în judeţul Arad. Cercetarea se numeşte „Clustering geospaţial pentru boala tumorală şi diabet în judeţul Arad * evaluare primară”, clusterul fiind definit ca apariţia unui număr da cazuri peste valorile aşteptate într-un grup populaţional dintr-o arie geografică într-o anumită perioadă de timp, indiferent dacă şansa este sau nu factorul determinant pentru creşterea anormală a numărului de îmbolnăviri într-un spaţiu/timp dat.

Ipoteza de lucru a studiului a fost că boala tumorală şi diabetul în judeţul Arad au determinanţi notabili comportamentali şi datoraţi condiţii de mediu/de viaţă şi muncă, cu distribuţie în clustere. Au fost analizate  19730 cazuri de boală tumorală înregistrate între 1960-2013, care au fost prelucrate după excluderea celor care nu au întrunit criteriile de completare cerute de designul acestui studiu, aprox. 300., din care decesele au reprezentat 34.28% – 6765.  Distribuţia anuală creşte constant din anii ´70, cu maximul în anul 2008/1729 cazuri, descreşte după 2008 şi are tendinţa încadrării în media anuală a anului 2002/697cazuri.  Tendinţa anuală a cazurilor noi şi a deceselor este ascendentă şi nu poate fi explicată doar prin îmbătrânirea populaţiei – este una din concluziile importante ale studiului. Media vârstei la depistare pentru toate cazurile/19730, este de 59,7148, Std. Dev. =14,0076, ceea ce indică expunere la noxe comportamentale sau de mediu la adultul tânăr 30-45 ani. Mediana vârstei la depistare pentru cazurile cu deces este de 64 ani, cu Std. Dev. 13,7048, ceea ce, corelat cu depistarea tardivă,  indică lipsa controalelor preventive, mai ales după 50 ani. Media supravieţuirii pentru toate cazurile este 8 ani, cu cazuri curabile/supravieţuire la 44 ani, ceea ce confirmă faptul că boala tumorală este majoritar prevenibilă şi curabilă. Pentru toate cazurile, rata hazardului este uşor crescută pentru bărbaţi/0.55, ceea ce arată că ei sunt la risc înainte de momentul decesului. Media supravieţuirii la cazurile cu deceseste egală pe genuri, la 1 an, ceea ce arată mai ales depistare tardivă, în stadii incurabile. Corelaţia între raportul populaţiei sub60/peste 60 şi prevalenţa bolii tumorale este slab pozitivă/0,222333, ceea ce înseamnă afectare redutabilă a persoanelor sub 60 ani, motiv suficient pentru continuarea investigaţiei. 

Conform studiului, până acum se prefigurează următoarele clustere „regionale” unde investigaţiile vor trebui să meargă mai departe: Bata, Brazii, Cărand, Chisindia, Dezna, Hălmăgel, Hăşmaş, Igneşti, Moneasa, Pleşcuţa, Şilindia, Şiştarovăţ, Ususău, Zerind.

 

Facebook Comments