De ce folosesc chinezii bețișoare chinezești la masă?

by webeditor

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce populația din China folosește bețișoarele în locul furculițelor pentru a mânca, află că aceste bețișoare chinezești nu sunt un lucru abia inventat, ele având o istorie de mii de ani.

Mai exact, cea mai veche versiune a bețișoarelor chinezești datează de peste 6.000 de ani. Acestea erau realizate din crenguțe de copaci și foloseau pentru a amesteca tăițeii în timp ce erau fierți.

Cu toate că este dificil să se stabilească o dată exactă, se pare că abia în jurul anilor 500 – 400 d.Hr. au început să fie folosite ca ustensile pentru masă. Dacă încă nu ai mâncat, folosind bețișoarele, Food Panda livrează mâncare chinezească – un prilej bun pentru a încerca preparatele chinezești și pentru a utiliza celebrele bețișoare.

Caracteristicile culturii bețișoarelor chinezești

Chiar dacă au apărut în China, după aproximativ un secol de la inventarea lor, betișoarele au început să fie populare și în alte țări asiatice, cum ar fi Japonia, Coreea și Vietnam. În trecut, o diferență între bețișoarele japoneze și cele chinezești a fost că primele aveau o lungime de 8 centimetri pentru bărbați și 7 cm lungime pentru femei – și erau făcute dintr-o singură bucată de bambus – unite fiind la bază. Abia în 1878, japonezii au devenit primii care au creat bețișoare de unică folosință, fabricate din bambus.

Indiferent de elementele care le diferențiază, bețișoarele au rămas populare în ambele țări și sunt în continuare ustensile principale la masă.

În timp ce bețișoarele timpurii erau realizate dintr-un material ieftin, cum ar fi bambusul, ulterior, acestea au fost confecționate din argint și folosite în timpul dinastiilor chineze, pentru a preveni intoxicațiile alimentare. Cum? Ei bine, se credea că ustensilele de argint devin negre dacă intră în contact cu toxinele care pot pune viața în pericol. Din păcate, chiar dacă erau mulți care credeau în această practică, lucrurile erau puțin diferite. Mai exact, argintul nu devine negru atunci când intră în contact cu cianura, arsenicul, ori alte otrăvuri. Cu toate acestea, cu siguranță își poate schimba culoarea dacă intră în contact cu usturoiul, ceapa – pentru că aceste alimente eliberează sulfură de hidrogen care reacționează cu argintul, determinând astfel schimbarea culorii.

Dat faptul că Food Panda livrează mâncare chinezească, ai șansa de a te bucura de preparatele tradiționale chinezești și de a exersa tehnica folosirii bețișoarelor. Într-adevăr, nu o să primești bețișoare din argint, însă îți poți achiziționa tu unele de pe site-urile specializate!

Cum folosești bețișoarele pentru mâncarea chinezească

Mâncatul cu bețișoarele nu este o tehnică destul de clară, așa că ea depinde foarte mult de dexteritatea pe care o are utilizatorul.

În primul rând, pentru ca să-ți fie ușor, nu uita că bețișoarele se apucă pe la o treime de capăt. Nu este frumos să le ții la jumătate sau aproape de vârf. Un băț se așează pe baza degetului mare – ținându-l pe degetul inelar. Celălalt băț este mobil. Îl poți mișca fie cu degetul mare, fie cu arătătorul, fie cu degetul mijlociul.

De asemenea, este esențial să știi că cele două bețe se folosesc ca o pensetă, nu ca o furculiță.

Reguli de utilizare a bețișoarelor

 

Chiar dacă Food Panda livrează mâncare chinezească acasă și te poți bucura de preparatele chinezești din confortul propriei locuințe, cu siguranță o să vizitezi și restaurantele chinezești din țară, ori, de ce nu, din China. Așa că, trebuie să știi că există unele reguli de protocol atunci când utilizezi beţişoarele:

  • Nu înfige bețișoarele pe verticală în castronul cu orez. Gestul este considerat a fi lipsit de respect și ofensator. Motivul este că la funeraliile chinezești, când se aprinde tămâia, bețișoarele se înfig în bolurile cu mâncare oferite pentru cei decedați.

 

  • În niciun caz să nu bați cu bețișoarele în bolul cu mâncare. Gestul este făcut de cerșetori, pentru a primi bani de mâncare.

 

  • Când ești la masă cu mai multe persoane, nu utiliza bețișoarele personale pentru a lua mâncarea de pe platouri. Folosește lingurile puse la dispoziție în acest scop.

Chiar dacă în prezent obiceiurile occidentale sunt răspândite și în China și sunt utilizate atât furculița cât și cuțitul, pe lângă bețișoare, folosirea acestora în trecut era considerat ca fiind un gest barbar. El făcea referire la lama armelor de război. Tocmai de aceea, mâncarea chinezească era tăiată în bucăți mici, pentru a putea fi mâncată. Chiar dacă nu ți-ai plănuit o excursie în China, pentru a experimenta mâncatul cu bețișoarele, poți comanda mâncare chinezească de la Food Panda exact la tine acasă.

Facebook Comments