De ce apare litiaza biliară

by Cristian Dobre

De ce apare litiaza biliara. Litiaza biliară, sau colelitiaza, este formarea de pietre în interiorul vezicii biliare, organul care stochează bilia secretată de ficat. Calculele, uneori numite „pietre”, arată ca niște pietricele mici. În majoritatea cazurilor, acestea sunt compuse din colesterol cristalizat. Pietrele cu pigment biliar se pot forma, de asemenea, mai ales în cazurile de boală hepatică severă sau anemie.

De ce apare litiaza biliara

Forma, dimensiunea și numărul de calcule (pot exista câteva sute) diferă de la un individ la altul. Pot fi la fel de mici ca un bob de nisip sau la fel de mari ca o minge de golf. De cele mai multe ori, pietrele nu provoacă simptome. Cu toate acestea, pot obstrucționa conductele care transportă bilia către ficat și intestine. Aceasta se numește colică biliară dacă atacul este tranzitoriu. Imposibil de golit, vezica biliară începe să se umfle, ceea ce poate provoca dureri severe. Atunci când pietrele nu provoacă colici, ele sunt descoperite uneori la întâmplare printr-o ecografie sau o scanare CT a abdomenului.

Rețineți că intensitatea simptomelor nu depinde de mărimea pietrelor. Într-adevăr, pietrele mici pot duce la dureri intense, în timp ce pietrele mari vor trece neobservate. Uneori sunt prea mari pentru a ieși din vezica biliară și pentru a bloca canalele.

Bila constă în principal din apă, săruri biliare (care, prin emulsionarea grăsimilor, joacă un rol important în digestia lor de către intestin), colesterol, fosfolipide, pigmenți și electroliți.

Calculii biliari de colesterol se formează atunci când:

bilia conține prea mult colesterol;bila nu conține suficiente săruri biliare;
vezica biliară nu se contractă regulat (vezica biliară este denumită apoi „leneșă”).

Nu se știe exact ce declanșează formarea pietrelor, dar au fost identificați diferiți factori de risc. Obezitatea este una dintre ele. Trebuie menționat că nu există nicio legătură între hipercolesterolemie și concentrația de colesterol în bilă.

Pietrele pot apărea în diferite organe goale (rinichi, vezică) sau glande (vezica biliară, glande salivare), apoi circulă sau se blochează pe căile lor excretorii. În funcție de locul în care se află, aceste pietre vor fi formate din diverse substanțe: calciu, fosfat, colesterol, sucuri digestive sau altele.

De ce apare litiaza biliara

Calorii biliare se formează de obicei în vezica biliară și nu în ficat, deoarece bila este mai concentrată acolo.

Pietrele biliare sunt destul de frecvente și afectează de 2 până la 3 ori mai multe femei decât bărbații. Riscul de a avea calculi biliari crește odată cu vârsta, ajungând aproape la 60% după vârsta de 80 de ani, probabil datorită eficienței reduse a contracțiilor vezicii biliare. Pietrele provoacă complicații pentru doar 20% dintre ele: colici hepatice, colecistită, colangită sau pancreatită biliară acută.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments