Dana Budeanu: „Astra Vagoane a primit contractul, cu ajutorul presiunii media făcută de Blidar şi cu ajutorul lui Tolontan”

by Adrian Pavel
Dana Budeanu a publicat fotografii greu de explicat cu Cătălin Tolontan! Ziaristul, la masă cu un afacerist implicat într-o licitaţie mega-controversată de aproape 1 miliard de euro! Pe cine ajutau de fapt „dezvăluirile” lui?!

În contextul scandalului izbucnit prin plângerea primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, la adresa mai multor jurnaliști la DIICOT pentru „constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj”, Dana Budeanu scrie un editorial pe Aplicația Verdict Dana Budeanu în care comentează plângerea primarului, scrie rtv.net. 

Dana Budeanu a publicat fotografii greu de explicat cu Cătălin Tolontan! Ziaristul, la masă cu un afacerist implicat într-o licitaţie mega-controversată de aproape 1 miliard de euro! Pe cine ajutau de fapt „dezvăluirile” lui?!

Dana Budeanu, cunoscută pentru conexiunile ei în lumea afacerilor şi politicii, prezenta în campania electorală pentru primăria Capitralei legăturile dintre interlopul „Câine” şi Nicuşor Dan, ceea ce a declanşat un scandal monstru la acea vreme. Acum, Dana Budeanu intervine în scandalul de la primăria sectorului 4 cu o serie de imagini controversate, care adaugă gaz peste acuzaţiile de şantaj la adresa jurnaliştilor de la Libertatea.

Pentru a ilustra editorialul, Dana Budeanu prezintă şi 3 fotografii în care apare jurnalistul Cătălin Tolontan, actual coordonator editorial al ziarului Libertatea și colega sa Mirela Neag în compania lui Valer Blidar, președintele Astra Vagoane Arad. Dana Budeanu, implicată în campania electorală a Gabriele Firea, susţine că a avut mult mai multe informaţii, dar nu le-a publicat, fiind scârbită de amestecul dintre presă şi mediul politic.

”SI TU, TOLO?

In toamna lui 2020 m am angajat singura de nebuna in campania electorala pentru Primaria Capitalei si am sustinut o dupa capul si putere mea pe Gabriela Firea.

Ceea ce mi-a fost dat sa vad si sa aud si sa realizez in acea luna nenorocita, m a socat si luminat in acelasi timp, definitiv!

Votul aproape ca nu conteaza, iar politica se afla intr o relatie interlopa cu presa si atat!

Audierea lui Tolontan la DIICOT ar putea scoate la iveala un modus operandi al cunoscutului jurnalist? Se fac sau nu anchete la comanda?! Cazul ”Baluta” si  “Blidar”, pe cel din urma cunoscandu l cu lux de amanunte, seamana leit.

Acuzatiile de santaj formulate de primarul Daniel Baluta impotriva ziaristului Catalin Tolontan ridica semne de intrebare si cu privire la alte anchete jurnalistice semnate de coordonatorul editorial al ziarului Libertatea?

In plangerea depusa la DIICOT, Daniel Baluta sustine ca Tolontan ar fi orchestrat o campanie de presa impotriva lui dupa ce asocierea dintre Lindor Ideal Construct si Comprest SA a pierdut o licitatie organizata de Primaria Sectorului 4. Potrivit edilului, ar exista suspiciuni rezonabile ca Tolontan si alti patru jurnalisti au acceptat cel putin promisiuni de foloase, in schimbul constrangerilor exercitate asupra primarului pentru ca rezultatul licitatiei sa favorizeze Lindor-Comprest. Cu alte cuvinte, Baluta arata ca jurnalistii ar fi facut presiuni – prin articolele publicate – pentru ca firma pierzatoare sa primeasca contractul in valoare de 27,6 milioane lei si avand ca obiect ”lucrari de semnalizare rutiera orizontala si verticala”.

Aceste acuzatii vin acum sa puna sub semnul intrebarii si o alta mega-afacere in care Tolontan s a implicat pentru ”a face lumina” si pe ale carei coordonate le stiu pe dinafara.

E vorba despre licitatia pe care Primaria Capitalei a organizat o pentru furnizarea a 100 de tramvaie. Astfel, Tolontan a publicat, atat in Libertatea, cat si pe Tolo.ro, o serie de articole legate de atribuirea acestui contract.

La aceasta licitatie au participat Astra Vagoane Calatori (companie a omului de afaceri Valer Blidar, in asociere cu firma CRRC Qingdao Sifang Co din China) si Durmazlar Makine Sanayi ve Ticaret (Turcia).

Tolontan a sustinut inca de la inceput ca Gabriela Firea ar fi facut un „aranjament” pentru ca firma din Turcia sa fie declarata castigatoare, iar cascada de articole pe care a publicat o a rasturnat ”calculele” din culise si a făcut Astra Vagoane să primească acest contract in valoare de 160 milioane €. Cum?

Tolontan, Mirela Neag si Valer Blidar

Unul dintre primele articolele semnate de jurnalist pe această temă ”denunta” (vezi Doamne) faptul ca Gabriela Firea secretizeaza afacerea (Detalii aici).

Ulterior, Tolontan a publicat pe libertatea.ro, dar și pe site ul lui alte si alte articole. Toate erau favorabile companiei Astra Vagoane.

Mai mult, pe site ul lui, coordonatorul editorial de la Libertatea a publicat și un interviu-semnal cu afaceristul Valer Blidar (citește aici)

Pana la urma, conform presei, Astra Vagoane a primit contractul, acesta fiind semnat de Nicusor Dan pe 11 mai anul acesta, informatie FALSA, contractul fiind semnat de Gabriela Firea pe 19 octombrie 2020!

Dana Budeanu: „Astra Vagoane a primit contractul, cu ajutorul presiunii media făcută de Blidar şi cu ajutorul lui Tolontan”

Atunci valoarea contractului a fost de 840 de milioane de lei! Pana pe data de 11 mai 2021, cand Nicusor a anuntat iar semnarea contractului, valoarea acestuia a ajuns la 985 de milioane de lei! A crescut cu 145 de milioane de lei!!!

La contract, s a adaugat si un pasaj care permite ca, ulterior, sa poata fi incluse și alte elemente. Cel putin ciudat, fiindca normal ar fi fost ca el sa reprezinte ”oglinda” licitatiei, NU??

Dar aceasta nu e singuru hotie care atrage atentia!

Altfel, e de observat si analizat daca legea prin care se interzice participarea și incheierea de contracte pe eamura industriala cu firme din China se aplica si in acest caz. Daca ar fi sa se respecte aceasta litera a legii, semnarea contractului – care a zacut prin sertarele Primariei Generale sapte luni – n ar fi posibila.

Tolontan, Mirela Neag si Valer Blidar

Contractul este contrar insa si altor legi:

legea Achizițiilor publice, legea finantelor publice de vreme ce, la momentul semnarii Anexei 2 la buget, nu erau validate de trezorerie.

In aceste conditii, Astra ramane practic fara asociatul care asigura circa 90% din productia acestor tramvaie si posibilitatea indepliniri conditiilor initiale de participare la licitatie . Deci PMB a semnat cu Astra Arad care are probleme si cu licenta de la Siemens si  cu forta de munca, fara sa tina cont ca in nici un oras nu a livrat la timp si nici conform graficului de livrare.

Si totusi a primit contractul dupa presiunea media facuta de Blidar prin publicatia Club Feroviar, dar si cu ajutorul lui Tolontan.

Astfel, prin Astra, intra pe piata europeana cel mai mare furnizor si producator de material rulant din China. Probabil ca firma lui Blidar va fi cumparata si va deveni filiala CCC China, iar afaceristul isi va face Exit.

In timpul campaniei electorale, am primit zeci de fotografii si inregistrari cu politicieni, jurnalisti, finantatori ai campaniilor electorale etc. Ceea ce eu am primit, a primit TOATA presa, nu fiti naivi. Singurele materiale pe care le am difuzat impotriva vointei tuturor, inclusiv a Gabrielei Firea, au fost cele care au dovedit infractiunea de trafic de influenta a lui Nicusor Dan…

Astazi, va las sa judecati si interpretati singuri, ceea ce eu atunci am ales sa nu public, pentru ca m a scarbit iremediabil discutia din jurul acestor instantanee. Astazi scarba mi a trecut, pentru ca nu mai cred deloc in presa de alta data, presa la care am avut privilegiul sa fiu martora ani la rand”, a scris Dana Budeanu, conform Stiripesurse.

Joi, Mihai Toma și Cătălin Tolontan au discutat, aproximativ 45 de minute fiecare, cu un procuror DIICOT după ce, susțin surse din Primăria Sectorului 4, „primarul Băluță a făcut mai multe plângeri”. Băluță, susțin aceleași surse din administrație, ”a început un asalt de timorare împotriva presei care-l incomodează, pentru că se consideră defăimat, persecutat și abuzat de mai multe instituții de presă, care sunt vizate și ele în plângeri către DIICOT sau pomenite în ceea ce zice primarul procurorilor”.

Procurorul DIICOT a comunicat statutul de martori celor doi jurnaliști și le-a prezentat, conform legii, plângerea lui Daniel Băluță. La ieșirea de la DIICOT, Cătălin Tolontan a spus că „nu pot vorbi despre conținutul discuțiilor sau al plângerii, dar pot spune că e o zi bună pentru publicul din România pentru că oamenii pot vedea cum un primar și politician deopotrivă ne propune o țară în care relatările despre activitatea autorităților publice să fie socotite crime. Iar jurnaliștii care scriu merită pedepsiți pentru că ar fi organizați între ei să facă asta, crede Daniel Băluță”.

„Practic, primarul Băluță visează ca investigațiile de presă să fie scoase în afara legii” a spus joi Cătălin Tolontan, conform publicaţiei Libertatea.

Întrebat dacă are încredere în justiție, Cătălin Tolontan a spus că „da, avem încredere în justiție, întotdeauna am avut”.

Fără să ofere niciun nume de jurnaliști din cei reclamați sau pomeniți în plângerile primarului PSD, Tolontan a spus că ”ținta atitudinii generale a primarului este ziaristica de investigație, în special publicațiile și televiziunile, cu formatele care fac emisiuni de investigația jurnalistică”.

Declaraţiile lui Cătălin Tolontan au fost făcute înainte ca Dana Budeanu să publice fotografiile care îl înfăţişează la masă cu afaceristul Valer Blidar.

Facebook Comments