CURS: Majoritatea românilor susține familia formată din femeie și bărbat

by Dana B.

SONDAJ DE OPINIE. Majoritatea covârșitoare a românilor susține familia formată din
femeie și bărbat, asociind, totodată, căsătoriile între persoane de același sex cu diferite efecte  negative pentru societate .

Peste 90% dintre români privescncăsătoria drept uniune între femeie și bărbat cu scopul de a procrea, crește și educa copii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) pentru Coaliția pentru Familie (CpF) .
Sondajul, realizat în perioada 1 – 15 octombrie.
În ceea ce privește parteneriatul civil, fără a fi precizat dacă e și pentru cuplurile de același sex, 65% au răspuns negativ la întrebarea ”Sunteţi de acord cu legali zarea parteneriatelor civile?”
87% din respondenți resping, de asemenea, adopția de copii pentru cuplurile de același sex, răspunzând negativ la întrebarea „Cuplurile formate din persoane de același sex ar trebui sa aibă dreptul să adopte copii ? ”
Efecte nedorite ale căsătoriilor între persoane de același sex
În ceea ce privește efectele căsătoriilor sau parteneriatelor civile încheiate între persoane de același sex, 80% au răspuns pozitiv la întrebarea „Căsătoria şi familia între două
persoane de același sex afectează negativ perpetuarea speciei umane şi creșterea
copiilor”, iar 78% au răspuns pozitiv la întrebarea „Legalizarea căsătoriei între persoane de același sex va avea efecte nedorite în domenii precum cel al educației ș colare sau juridic.”
De asemenea, 80% au răspuns pozitiv la întrebarea „Legalizarea căsătoriei între
persoane de acelaşi sex va avea efecte nedorite, pe termen lung, asupra moralei
societăţii.”
Un aspect interesant îl constituie faptul că majoritatea respondenților face distincția între relațiile afective, sentimentale și relațiile maritale. Astfel, 71% din respondenți au răspuns pozitiv la întrebarea „Nimeni nu opreşte homosexualii să se iubească unul pe altul sau să aibă relaţii între ei dar, aceasta nu înseamnă că se pot ca sători.”
Biserica – un rol pozitiv în educarea copiilor și în menținerea păcii sociale
Majoritatea respondenților consideră că valorile creștine sunt definitorii pentru România, 87% dintre aceștia fiind de acord cu afirmația „Promovarea valorilor creștine în societatea românească înseamnă respectarea tradițiilor istorice definitorii pentru
România” .
De altfel, 82% din respondenți au fost de acord cu afirmația „Biserica are un rol pozitiv
în ceea ce privește educația copiilor”, iar 85% cu afirmația „Biserica are un rol pozitiv
în ceea ce privește respectarea relațiilor de conviețuire pașnică între oameni . ”
În ceea ce privește educația sexuală, este de remarcat faptul că 83% nu o consideră necesară în școli.
O direcție greșită
Potrivit cercetării realizate de CURS, 74% din respondenți consideră că România se îndreaptă într – o direcție greșită, deși doar 43% se declară nemulțumiți de situația economică a propriei gospodării.
Eșantion și metodologie
Cercetarea CURS a fost realizată între 1 – 15 octombrie 2017 pe un eșantion de 1067 de
respondenți, votanți în vârstă de 18 ani ș i peste. Tipul de eșantion a fost probabilist,
multistadial, cu selecție aleatoare a secțiilor de votare, a gospodăriilor în cadrul secției de  votare și a respondenților în cadrul gospodăriilor. Modul de intervievare a fost față – în – față la domiciliul respondenților, iar marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/ –3% la un nivel de încredere de 95%.

Facebook Comments