Curs de instruire „Prim ajutor de bază”, la Penitenciarul Arad

by Florian Popa

Uneori acțiunile cele mai mici pe care le facem pot să facă diferența între viață și moarte. De aceea, administrația Penitenciarului Arad manifestă o preocupare constantă pentru ca un număr cât mai mare de persoane private de libertate să aibă abilitatea de a recunoaște situațiile în care se impune primul ajutor și să deprindă câteva manevre și proceduri de bază pentru acordarea acestuia.

Continuând colaborarea inițiată la începutul acestui an cu Asociația Educational Times, Sucursala Regională Arad, în data de 24.10.2023, la sediul Penitenciarului Arad, a avut loc cel de-al doilea curs de instruire “𝑷𝒓𝒊𝒎 𝒂𝒋𝒖𝒕𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒃𝒂𝒛𝒂”.

Pe parcursul activității, 28 de persoane private de libertate (23 bărbați și 5 femei) au învățat despre metodele bazale prin care viața semenilor poate fi salvată.

Folosind o manieră interactivă de predare, domnul dr. Camil Katona a explicat fiecare metodă (ex. evaluarea stării de conștiență, stimuli verbali și dureroși, evaluarea respirației), prezentarea fiind urmată de demonstrație pe menechin, iar apoi de manevre practice aplicate direct pe persoană. Toate metodele au fost ulterior exersate de către participanți, sub îndrumarea atentă a lectorului de curs.

În cadrul acestui parteneriat, în anul 2023, la nivelul unității 𝑎𝘶 𝘧𝑜𝘴𝑡 𝑓𝘰𝑟𝘮𝑎𝘵𝑒 58 𝘥𝑒 𝑝𝘦𝑟𝘴𝑜𝘢𝑛𝘦 𝘱𝑟𝘪𝑣𝘢𝑡𝘦 𝘥𝑒 𝑙𝘪𝑏𝘦𝑟𝘵𝑎𝘵𝑒, aceștia manifestând receptivitate și interes pentru tematica abordată și dobândind deprinderi de intervenție primară în situații în care viața celorlalți poate fi în pericol.

Informațiile acumulate și deprinderile exersate în cadrul demonstrațiilor practice reprezintă resurse utile pe tot parcursul vieții, acest tip de demersuri contribuind la creșterea gradului de conștientizare a responsabilității pe care fiecare dintre noi o avem în raport cu viața celor din jur.

Facebook Comments