Cunoscutul țambalist Nicolae Feraru a împlinit 70 de ani

by Cristian Dobre

Socotit drept unul dintre cei mai cunoscuți țambaliști ai lumii, Nicolae Feraru împlinește astăzi 70 de ani. Artistul de origine română premiat de fostul președinte Barack Obama nu s-a bucurat de o aniversare reușită din cauza panicii iscată de COVID-19. Dar, în final, a avut parte de cel mai frumos cadou.

Pe fondul restricțiilor legate de coronavirus, Nicolae Feraru a reușit să ajungă, chiar de ziua lui, acasă, la Chicago. Fapt ce s-a dovedit cel mai frumos cadou în aceste zile de teamă generală, mai ales că a ”petrecut” ore în șir pe aeroportul din Las Vegas. Oraș unde se afla de ceva vreme și intenționa să își sărbătorească frumoasa vârstă alături de un bun prieten.

Cetățean american de două decenii, artistul uns ambasador al culturii americane moderne (are contracte de la guvernul american pe linie culturală),  Nicolae Feraru ne spune în aceste zile în care frica se simte și pe continentul american mult curaj. ”Trebuie să găsim curajul de a merge înainte. Și țin să le mulțumesc celor din țara prin intermediul vostru, tuturor artiștilor și membrilor familiei ce s-au gândit să mă ureze la această aniversare”, ne-a spus Nicolae Feraru,  artistul român ce și-a câștigat privilegiul pe viață de a fi invitat la marile concerte ce reprezintă cultura modernă Statelor Unite.

Nicolae Feraru a părășit România 88 , în timpul unui turneu cu Ion Lăceanu și Gheorghe Turda. Unul din motive a fost că TVR-ul l-a exclus din programele muzicale din cauza înfățișării sale. A lăsat o viață frumoasă (în anii comunismului a înconjurat globul acompaniindu-i pe marii artiști folclorici români), pentru a o lua de la 0, ca muncitor anonim în America, însă nejudecat pe criterii de rasă și culoare. Conștiinciozitatea sa profesională a fost răsplătită cu cea mai mare distincție oferită de statul american pentru promovarea artelor populare.

Bonus o scrisoare semnată personal Barack Obama și 25.000 dolari. Cu țambalul său de peste 120 de ani i-a cântat lui Obama, Bill Clinton, congresmanilor, dar și la mii de americani ca invitat la cel mai mare festival muzical de peste ocean, celebrul World Music Festival Chicago.

Artistul a încercat în anii trecuți să se repatrieze însă,nu s-a putut adapta”Am încercat  să stau mai mult însă mi-a fost tare greu, nu m-am acomodat. Locuiesc de peste 30 de ani peste Ocean, am pensie, mulți prieteni, nepoți, evenimente.Am simțit pe propria-mi piele că viața mea s-a mutat în America de mult”, ne spunea artistul la acea vreme.

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments